Riina Kykkänen on kilpaillut sekä jokamiehenluokassa että rallisprintissä. Kuva: Riina Kykkäsen Tiedotus

Kansainvälisen Autoliiton FIA:n ja EU:n Erasmus+ kaksivuotisen The Girls on Track -hankkeen tavoitteena on edistää tyttöjen ja naisten asemaa autourheilussa. Mukana on myös suomalaisia naisia.

Yksi heistä on rallisprinttiä ja jokamiesluokkaa ajava Riina Kykkänen.

Jokamiesluokka on ollut Kykkäsen koko perheen harrastus. Ensimmäisen jokkiskisan nainen ajoi 18-vuotiaana vuonna 2005.

– Silloin ajoin kisoja harvakseltaan, mutta vuonna 2010 kipinä lajiin iski oikein kunnolla ja siitä se sitten lähti! Vuonna 2014 pääsin kokeilemaan rallisprinttiä yhden kisan verran, jonka jälkeen aloin haaveilla lajin harrastamisesta. Vuosi sitten haave toteutui, kun hankimme veljeni kanssa yhteisen rallisprintauton. Rallisprintissä olen vasta aloittelija, mutta into kehittyä ja oppia on suuri! Vielä jonain päivänä ajan yhtä kovaa kuin veljeni, vakuuttaa Kykkänen.

Rallisprintissä ajetaan aikaa vastaan ja onnistuminen tai epäonnistuminen ovat pienestä kiinni. Joka kerta pitää haastaa itsensä ja kun ajetaan aikaa vastaan, niin alusta loppuun asti pitää ajaa niin kovaa kuin ikinä pystyy.

– Jokkiksessa pääsee ajamaan radalla muita vastaan ja siinä on omanlaisensa viehätys! Kypärän kun laittaa päähän ja on siinä viivalla seitsemän muun kuljettajan kanssa, niin koskaan ei tiedä, mitä lähdön aikana tapahtuu, tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeaan.

31-vuotiaan Kykkäsen kotipaikka on Myllykoski. Hän opettaa ammattikoulussa helikopteriasentajia. Naisen mielestä autourheilussa parasta on vauhti ja vahva yhdessä tekemisen meininki. Radalla pääsee haastamaan itsensä ja kilpakumppanit.

– Rakastan kilpailupäiviä, kun saa tehdä sitä, mistä eniten tykkää ja tärkeät ihmiset ovat ympärillä ja kannustavat. Olen kova jännittämään ja tässä lajissa kohtaa kaikki tunteet itkusta nauruun ja pettymyksistä onnistumisiin!

– Pienestä tytöstä asti olen ollut mukana autourheilussa ja autourheilu on vaan yksinkertaisesti parasta: ajaminen ja muutenkin mukana oleminen.

The Girls On Track -ohjelmassa on mukana kaikkiaan kahdeksan maata: Suomi, Belgia, Saksa, Alankomaat, Puola, Portugali, Slovakia ja Ruotsi. Jokaisen maan kolme parasta ajajaa pääsee mukaan Euroopan finaaliin Le Mansiin.

Lue lisää ohjelmasta FIA:n Women in Motorsport -julkaisusta.

Teksti: The Girls on Track / Moottoriurheilu.tv

8-vuotias Peppi mukaan the Girls on Track -projektiin “Crosskart on mun ykköslaji”

Karoliina Leppihalme on yksi The Girls on Track -projektin kasvoista

Kartanlukija Enni Mälkönen mukana The Girls on Track -projektissa

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla