Asfalttikunkku kerää tulevana viikonloppuna Veteliin yli 800 kilpailijaa. Kuva: Linda Klemola

Vetelin Urheiluautoilijat järjestää tulevana viikonloppuna 27.- 29.4.2018 Suomen suurimman jokamiesluokan kilpailun. Pitkän perinteen omaava Asfalttikunkku kerää Veteliin Kemoran moottoriradalle 820 kuljettajaa huoltojoukkoineen, joten odotettavissa on jälleen huikea autourheiluviikonloppu.

Torstaina kuljettajat saapuvat kisapaikalle, ilmoittautuvat ja tekevät viimeiset testit autoihin ja tutustuvat rataan. Itse kilpailu käydään perjantaista sunnuntaihin. Mukana ovat seuraavat luokat: Naiset, Nuoret, Etuveto-Kardaani sekä Yleinen luokka.

Perjantaina kilpailu starttaa klo 9.00 Nuorten luokalla. Päivä jatkuu Etuveto- ja kardaaniluokalla klo 12.30.
Lauantaina aloitetaan Naisten luokalla, ensimmäinen alkuerä starttaa klo 9. Päivä jatkuu yleisen luokan karsinnalla, joka aloitetaan klo 12.

Sunnuntaina jatketaan kilpailua klo 10, päivä huipentuu yleisen luokan finaaleihin, joissa ratkaistaan XXIX Asfalttikunkun voitto.

Jokamiesluokka eli jokkis on autourheilun peruslaji, jonka harrastajia löytyy ympäri Suomea ja eri ikäryhmistä. Lajin ideana on edullinen kalusto, sillä jokainen kilpailuun osallistuva sitoutuu myymään autonsa kisan jälkeen, hinta on vakio. Tosin auton saantiin tarvitaan myös onnea, sillä jos useampi haluaa saman auton, arpa ratkaisee uuden omistajan.

Vetelin Urheiluautoilijoiden järjestämä kilpailu ajetaan kokonaan Asfaltilla, poiketen näin perinteisistä soraradoista, joilla jokamiesluokkaa enimmäkseen ajetaan. Asfaltti on haasteellinen ja tasapuolinen kuljettajille, mikä onkin yksi tärkeä syy siihen, että Asfalttikunkku on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä jokamiesluokan kilpailuista.

Naisten luokkaan on ilmoittautunut 107 kilpailijaa. Viime vuoden voittoa on puolustamassa Anne Rytkönen SuonUa:sta, vastaansa hän saa paljon tuttuja nimiä, sillä mukaan on tulossa lähes kaikki viime vuoden finalistit.

Etuveto-kardaaniluokka on ollut mukana Asfalttikunkku-kilpailussa vuodesta 2005. Etuveto-kardaaniluokka ajetaan kokonaisuudessaan perjantaina, joten myöhäiseen iltapäivään on odotettavissa todella kovatasoisia finaalilähtöjä. Mukana on 292 kuljettajaa.

Nuorten luokka on nimensä mukaan tarkoitettu nuorille 15-18-vuotiaille kilpailijoille. Ikärajan myötä vaihtuvuus tässä luokassa on suuri, kun täysi-ikäisyyden myötä siirrytään muihin luokkiin. Nuoria on kisaan ilmoittautunut yhteensä 84.

Kisaviikonlopun viimeisenä luokkana on Yleinen luokka, jonka alkuerät ajetaan lauantaina ja sunnuntai huipentuu finaaleihin, jolloin ratkeaa Asfalttikunkku vuosimallia 2018. Yleinen luokka on perinteisesti kerännyt suurimman osallistujamäärän, niin nytkin, kun mukana on 337 kuljettajaa.

Lappajärven Ua:ta edustava Teemu Salomäki starttaa jälleen kisaan. Salomäki on ajanut EVK-luokassa 13 kertaa Asfalttikunkussa ja niistä 10 kertaa hän on yltänyt A-finaaliin. Neljästi hän on jo kiivennyt korkeimmalle palkintokorokkeelle.

– Matkassa on ollut tuuria paljon ja hyvä huolellinen valmistautuminen ennen kisaa, listaa Salomäki syitä menestykseensä.

Tänä vuonna Salomäki osallistuu kisaan samalla Ford Escortilla kuin viime vuonna. Auto meni myyntiin Kemoralla, mutta onnekseen hän sai sen arvalla ostettua takaisin Pellon kisasta.

– Auto on hyvä ajaa, ja vielä viimeisissä testeissä haetaan tehoja lisää. Jos kaikki menee kohdalleen, pitäisi auton vauhti riittää finaaleihin niin EVK-luokassa kuin yleisessäkin, Salomäki miettii.

Salomäki on viime vuosina ajanut vain Asfalttikunkkukisan.

– Asfaltilla on mukava ajaa, tässä kisassa on paljon väkeä sekä tunnelmaa ja niin kilpailijoiden kuin kalustonkin taso on kova. A-finaaliin pääsy vaatii todella hyvää autoa ja isoa panostusta autoon.

Tämä auto on Salomäen mielestä hyvä ajaa, eikä hän pelkää märkää keliä.

– Parempi mitä liukkaampi, niin mahdollisuudet paranevat, voimaerot tasaantuvat tehokkaampiin autoihin nähden.

Oman jännityksen miehen kisaviikonloppuun tuo perheenlisäyksen laskettu aika maanantaille. Salomäki toivookin aikojen pitävän, joten hän ehtisi starttaamaan molempiin luokkiin.

Asfalttikunkku-kilpailun yhteydessä järjestetään lapsille XI Mäkikunkku. Leikkimielinen mäkiautokilpailu lasketaan lauantaina klo 12.00 alkaen. Kilpailurata on noin 150 metriä pitkä, suora asfalttipintainen rata. Kilpailijat jaetaan eri luokkiin iän mukaan. Kilpailuun on ilmoittautunut 23 kuljettajaa.

Kemoran moottorirata tarjoaa hyvät puitteet kilpailun järjestämiseen niin kilpailijoille, kuin yleisölle. Katetusta katsomosta voi seurata koko vauhdikkaan kilpailun, jossa tullaan näkemään huikeita lähikontakteja ja rajua yrittämistä tasaisissa lähdöissä, eli jokkista parhaimmillaan.

Lisätietoja kilpailusta: www.vetua.fi

Teksti: Sanna Korpela, Vetelin urheiluautoilijat

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla