Drifting

Riku Tahko saavutti kolmannen sijan Gymkhana Grid -finaalissa. Kuva: Jamie Durham / Monster Energy Media

Viime viikolla käytiin Gymkhana Gridin finaalikilpailu Puolan Varsovassa. Kilpailun voitti jäähyväiskiertueella oleva rallin ja rallicrossin maailmanmestari Petter Solberg. Kisan kolmanneksi hienosti tuli Riku Tahko.

Riku Tahko lähti lauantaina huipentuneeseen Gymkhana Gridin finaaliin uuden FIA R4 -luokan Minillään. Kilpailussa ajettiin aika-ajot jo torstaina. Alusta saakka näytti selvälle, että hyvällä, rallicross SuperCar-kalustolla liikkeellä ollut Solbergien tiimi – kuskeinaan Oliver ja Petter Solberg – tulisi olemaan omalla sivullaan myös kilpailun voittohaaveiden suhteen. Porvoolainen Riku Tahko pystyi aika-ajossa kuudenteen sijaan.

– Rata oli todella hyvä ja sopi minulle hyvin, koska sen luonne muistutti paljon rallin supererikoiskokeita. Aika-ajojen kuudes sija oli ihan hyvä. Ajoin viidenneksi nopeimman ajan, mutta sain pienen aikasakon, kun en osunut lähdössäni radalle sijoitettuun palloon, jota piti käydä koskemassa auton perällä sivuluisussa, kertasi Riku Tahko Puolan tapahtumia.

Perjantai oli Varsovan Gymkhana Grid -areenalla pyhitetty median ja yhteistyökumppanien kyydittämiseen. Tämä oli hyödyllistä säätöjen hakemiselle, sillä ajamista ja samalla aikaa säätää autoa tuli paljon. Tämä osoittautui Tahkollekin arvokkaaksi päiväksi.

– Haluttiin ajaa R4 Minillä, koska auton kori on rakennettu Puolassa, mutta myös siksi, että haluttiin esitellä uutta autoa yleisölle. Tehoerosta esimerkiksi SuperCareihin kärsittiin jonkin verran. Myös auton soralle tarkoitettu jousitus aiheutti omat kompromissinsa.

– Perjantaina meillä oli kuitenkin aikaa kyydityksien aikana säätää autoa ja kokeilla erilaisia juttuja ajon suhteen. Löysin pari kikkaa, joilla sain aikaa paremmaksi.

Riku Tahko kilpaili Varsovassa uudella FIA R4 -luokan Minillään. Kuva: Jamie Durham / Monster Energy Media

Lauantain varsinainen kisapäivä käytiin pudotuspelityylisesti. Kuljettajat ajoivat ratoja vaihtaen kaksi lähtöä toisiaan vastaan. Paremmalla yhteisajalla kuljettajan matka jatkuu seuraavaan erään. Huonommalla ajalla ajot loppuvat. Ensimmäisessä parissa Riku Tahko kellisti puolalaisen rallicrosstähden, Marcin Wicikin. Seuraavassa erässä Tahkoa vastaan asettui Iso-Britannian Rhys Yates. Erä oli jo ennakkoon mielenkiintoinen, sillä uuden FIA R4 -luokan Mini sai vastaansa WRC2-luokassa tutuksi tulleen Hyundai i20 R5:n.

– Erityisesti lähtö Yatesia vastaan sai suun hymyyn, sillä pystyimme uudella R4:lla yllättävän hyvin haastamaan lähtökiihdytyksestä asti R5-luokan auton. Tosi tiukka vääntö kaiken kaikkiaan. Voitimme molemmat yhden lähdön, mutta oma yhteisaika oli 0,4 sekuntia parempi ja paikka jatkossa irtosi.

Välierässä vastaan asettui norjalainen Oliver Solberg. Oliverin käsittelyssä pauhasi Citroen DS3 SuperCar, jolla Petter Solberg oli saalistanut aiemmin rallicrossin maailmanmestaruuden. Norjalainen pystyi voittamaan välierän näytöstyyliin ja samalla Riku Tahkon matka jatkui taisteluun kolmossijasta. Palkintopallipaikasta porvoolainen taisteli Jonathan Buckin kanssa. Jo ensimmäisessä lähdössä virheeseen sortunut Buck jäi turvallisen matkan päähän. Näin Riku Tahko pystyi varmalla ajolla varmistamaan kolmannen sijan.

– Ajo Oliveria vastaan meni hyvin, mutta mahdollisuuksia ilman hänen virhettään ei juuri ollut, joten taistelu kolmannesta sijasta oli edessä. Pronssitaistelussa huomasin, että “Bucky” oli jäänyt ja päätin, että yritän vain pitää eron ilman virheitä. Onneksi se onnistui.

Kisan finaali käytiin lopulta Petter ja Oliver Solbergin välillä. Jäähyväiskiertueellaan oleva Petter Solberg onnistui voittamaan poikansa Oliverin molemmissa lähdöissä ja nousemaan korkeimmalle korokkeelle. Näin palkintokorokepaikat olivat puhtaasti pohjoismaisilla väreillä täytetyt.

– Kilpailutapahtuma oli jälleen upea. Pääsimme lähelle yleisöä ja pystyimme tarjoamaan heille mahtavan show’n. Kaikki maailman parhaat oli mukana ja taso jälleen hieman noussut, joten olen ylpeä siitä, että pystyin kolmanteen sijaan.

Rallicross SM -sarja huipentuu viikonloppuna Honkajoella – “Mitalista taistellaan kynsin hampain”

Rallicross SM -sarjan viimeinen osakilpailu on vuorossa lauantaina Honkajoella. Vaikean Kouvolan osakilpailun jälkeen Riku Tahkon nimi löytyy pisteissä neljänneltä sijalta. Mitaleihin matkaa on 11 pistettä. Ykköspaikalle on matkaa peräti 24 pistettä. Kultahaaveita Tahko pitää ohuina, mutta mitaleista taistelua ei porvoolainen ole luovuttanut.

– Se on myönnettävä, että mahdollisuudet kultaan ovat nyt ohkaiset. Mitalia kuitenkin lähdetään jahtaamaan tosissaan. Yksinkertaisesti minun tähtäin on lähteä voittamaan. Silloin olen tehnyt kaiken voitavani, päättää Tahko.

Teksti: Riku Tahkon tiedotus, Joni Pakarinen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla