Autokrossin tulevaisuus

Kaikki yleinen rallicrossiin liittyvä keskustelu
Vastaa Viestiin
JH93
Viestit: 4
Liittynyt: 08.03.2016 23:59

Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja JH93 »

Terve, olen pitemmän aikaa miettinyt rallicrossin sm sarjaa ja lähinnä autokrossia. Sarjan sivuillahan kerrotaan että tämä on halpa sisääntulo luokka rallicrossiin, pahoittelut mutta tässä kohtaa rupesi naurattamaan. Tosiasiassahan nämä autot kulkevat kovempaa kuin SRC autot. Mielestäni jossain on menty pahasti pieleen jos autokrossin finaaliautot pyörii hintaluokassa 20t-40t euroa. No tässä kohtaa joku varmasti sanoo että harrastus maksaa ja autot kehittyy,mutta miksi sitten tarvitaan 2 eri luokkaa kun autot ovat nopeudeltaan lähes samanveroisia sekä kustannuksiltaan. Pakkohan tähän on sitten jotain muutosta ehdottaa kun on näin kritisoitu. Esimerkiksi ns. Sisääntulo luokaksi kustannuksiltaan järkevämpi luokka, kustannuksia pystytään karsimaan ja vielä siten ettei näyttävyys/hauskuus katoa. Mihin tarvitaan oikeasti lisäsäiliö alustat,kymppitonnin vapari moottorit, renkailla voidaan tehdä jo paljon. Ymmärrän nämäkin mutta on luokka jo olemassa missä voi sitten panostaa, ja ettei joku sano että eihän autoon ole pakko sijoittaa niin paljoa rahaa, joo ei ole mutta eipä tarvitse pärjätäkkään millään tavalla. Toivottavasti tekstistä ottaa jotain selkoa mitä ajan takaa. Mielipiteitä?
Avatar
Juxu
B-junnu
B-junnu
Viestit: 20
Liittynyt: 21.02.2005 00:00
Viesti:

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Juxu »

Kyllähän tuo sama asia on varmasti monien mielessä. Olemme olleet mukana crosseissa siitä lähtien kun se siirtyi SM-sarjaksi ja kyllä kehitys on mennyt huimaa vauhtia eteenpäin. SRC ja autokrossi ovat hintaluokaltaan todella lähellä toisiaan... Kyllä se 2 litraisen moottorinkin virittäminen maksaa nykyään ihan yhtä paljon kuin isommankin moottorin.

Toki onhan olemassa tämä toinen sarja jossa pääsee ajamaan halvemmalla mutta kyllähän jossain vaiheessa meidänkin sarjat täällä täytyisi jotenkin saada kansainvälisempään suuntaan, en tiedä onko se silti halvempaa mutta ainakin voisi olla helpompaa ajaa ulkomailla samalla autolla kuin SM-sarjassakin. En tiedä olisiko mitään ideaa jollain tapaa yhdistää vanhemmat autot F-cupin/rallisarjan tyyppisesti Cupiksi ja SM-sarja ajettavaksi KV-tyyppisillä luokilla...
Voi olla että se olisi osallistujamäärien osalta huonompi suunta mutta kyllä jotain päivitystä
tarvitaan. Nämä siis ihan minun omia ajatuksia joita aina silloin tällöin tuolla pääkopassa pyörii...
Niillä nyt ei ole vaikutusta mihinkään, pääasia että kilpailijoita ja yleisöä olisi jatkossakin reilusti mukana...

Crossikauden alkua odotellessa =)
JH93
Viestit: 4
Liittynyt: 08.03.2016 23:59

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja JH93 »

Jokseenkin samaa mieltä tuosta kirjoituksestasi, mutta kv luokkiin ei mielestäni pidä mennä ainakaan super 1600 luokan osalta, järkyttävän kalliita autoja ja yleisöä ei ihan oikeasti kiinnosta nuo etuveto cliot yms kinnerit, itse en tuosta rokkirallista paljon perusta mutta Super- rokin säännöt ovat toimivat. Oma ehdotukseni autokrossin tilalle olisi: vain kardaani vetoiset autot,moottori vapaa,ahtaminen sallittu,joku sanoo tässä vaiheessa että nyt lähtee käsistä, turbo moottorit ovat tätä päivää ja se on huomattavasti halvempi rakentaa kun 300hp vapari. Lisäsäiliö alustat yms hienoudet pois, ei paljon penkalle eroa huomaa. Renkaat mahdollisimman edulliset ja rajattu määrä. SRC:tä voisi sitten kehittää kansainvälisempään suuntaan. Nämähän ovat vain minun haaveiluja jotka tuskin ikinään toteutuvat =)
Avatar
emppu
KV
KV
Viestit: 667
Liittynyt: 30.04.2004 23:00

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja emppu »

Autokrossi on suosituin luokka rallicrossissa, miksi sitä juuri pitäisi muuttaa? KV-luokitukselliset autot, tulisiko niitä yhtä runsaasti? Ja mihin entiset laitettaisiin, paaliinko? Luokkia lisäämällä kisat muuttuu sillisalaatiksi joista ei ota selvää näkevä Reettakaan. Nykyisillä automäärillä ehkä yksi KV-luokka sopisi lisää jos crosskart jätetään pois - mutta mikä KV-luokka?
Varmaan aika marginaalinen määrä kuljettajia lähtisi ulos ajamaan, kun sehän se vasta maksaakin, että sen takia ei luokkia tarvitse lisää.
Asiassa täytyisi ymmärtää sekin että mitkä lajit, luokat ja kilpailut tuo järjestäjäseuroille toimintarahaa, rallicross on vielä juuri ja juuri sellainen. Ja jos joku hamuaa kansainvälisiä kisoja sillä että luokat olisi KV-kelpoisia niin kerron. Niiden kisojen järjestäminen se sitten maksaakin, ja mistä siihen rahat?
Katsottaisiin nyt ensin miten kansallinen sarja saa suosiota. Jos saa, sieltä voisi 1600 nostaa mukaan SM-sarjaan.
Toivottavasti 1600 luokan säännöstö pidetään kurissa ettei liian vapaat nosta kustannuksia. Meillä on liian monta huonoa esimerkkiä miten rahaa on kuunneltu, ja kustannukset on tappaneet melko hyvänkin suosion saaneita autourheiluluokkia – muun muassa radalla.
Avatar
Juxu
B-junnu
B-junnu
Viestit: 20
Liittynyt: 21.02.2005 00:00
Viesti:

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Juxu »

Kiva että Rallicross herättää hieman pitkästä aikaa keskustelua.

Empulla on jälleen hyviä pointteja ja onhan meillä ongelmana aina se perinteinen muutosvastarinta joka asiaan jos jotain pitäisi kehittää :P

Tällä hetkellä on kohtalaisen hyvä tilanne ollut sarjassa osanottajien osalta... tulevasta kaudesta ei vielä tiedä. Tarkoitan myös sillä että jotain piristystä täytyisi sarjaan kehitellä sitä että nyt ollaan monta vuotta tehty samalla kaavalla, mikään ei mene eteenpäin kun taas samalla maailmalla crossi nostaa suosiotaan niin meillä olemme ehkäpä liikaa tottuneet siihen tuttuun ja turvalliseen tapaan.

Taso on crossissa noussut ja kalusto sitä myöden kallistunut vuosi vuodelta. Alkaa se olla huimaa kun tosiaan 2 litraisista vapareista revitään 300 hevosvoiman tehoja. Tämäkin tietysti riippuu jarrusta, meillä ikinä päästä semmoisiin lukemiin :lol:

Jotenkin itse olen ihastunut hieman siihen touring car luokkaan, se on hyvin lähellä SRC:tä mutta moottoritilavuus on pienempi ja säännöillä hieman autoa rajoitettu. tai lähinnä moottorin merkkiä ja sijaintia. Mutta eipä sekään mikään halpaluokka ole.

Kuten Emppukin sanoi autokrossi on suosituin luokka ja siihen ei kyllä pidä mennä liikaa sohimaan muuten kuivuu koko sarja. Mutta jotain...pientä?
Avatar
emppu
KV
KV
Viestit: 667
Liittynyt: 30.04.2004 23:00

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja emppu »

On tosi hyvä että käydään keskustelua yleiselläkin tasolla, kehityksestäkin, ja mahdollisista uhkista.
Luokkien lisäämisen kanssa pitää olla huolellinen ettei käy kuin historicralleissa, jossa melkein jokaiselle osallistuvalle on oma luokkansa. Vain todella asiaan perhetynyt voi penkalla ymmärtää kuka ajaa missäkin kategoriassa tuollaisilla luokkamäärillä.
Ei se näyttäisi crossissakaan mielekkäältä.....
JH93
Viestit: 4
Liittynyt: 08.03.2016 23:59

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja JH93 »

Itse en oo noita luokkia ollu lisää ehottamassa,se on totta että autokrossi on suosituin mutta eihän kukaan voi väittää että kustannukset on ok tasolla SISÄÄNTULOLUOKASSA, noinhan sivulla kehutaan =) minkälaiset olisikaan autokrossin osallistujamäärät kulujen karsimisella :P itse olen sillä kannalla että isojakin muutoksia tarvitaan, mutta mukava että asiasta tulee erilaisiakin mielipiteitä.
jankka
Viestit: 6
Liittynyt: 10.12.2012 18:34

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja jankka »

Autokrossi on tällä hetkellä ja juuri tämän kaltaisena luokkana hyvä aloitusluokka nuorelle kuljettajalle joka on esim. haaveilemassa kv-urasta kovan tasonsa puolesta toisin kuin SRC jossa autot eivät ole juurikaan kehittyneet viimeiseen 5 vuoteen.
Jos joku haaveilee lähtevänsä ajamaan ulkomaille ja pitää autokrossiautoja kalliina hän tuskin koskaan pystyy hankkimaan kilpailukykyistä autoa kv-luokkaankaan jossa autot yli puolet huippu-autokrossi autoa kalliimpia.
Kyllähän täällä ennenkin haihateltiin joidenkin touring-car luokkien perään ja niitä autoja ilmaantui jopa 2 kappaletta viivalle joten ne haaveet voi haudata samantien.
Mikään luokka ei pysy edullisena pidemmän päälle vaikka tehtäisiin minkälaiset säännöt aina löytyy rahalla joku laite joka on muita nopeampi ja parempi ja sitten sellainen pitää saada kaikille.
Joten jos teillä on kova polte ajamaan rallicrossia niin hyväksykää se tosiasia että huippuautot on aina vähän muita kalliimpia ja jos haluaa ajaa halvemmalla niin pitää tyytyä vain harrastamaan.
Sitä paitsi viimevuotinen mestaruusauto on varmaan yksi halvimmista sarjassa olleista autoista että
jos osaa ja viitsii itse tehdä niin ei se aina niin kalliiksi tule.
Vielä sellainen pointti että jos mikään ei saa maksaa mitään ei kannata vinkua täällä vaan mennä ulos vaikka lenkille se on halpa harrastus toki naapurilla saattaa olla paremmat ja kalliimmat tuulipuvun housut ja kirkkaampi heijastin.
Terveisin Jani Lehtinen
ukir85
A-Junnu
A-Junnu
Viestit: 98
Liittynyt: 22.08.2004 23:00

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja ukir85 »

Kyllä on koitettu autokrossikuljettajien kesken toivoa sääntömuutoksia, joilla kustannuksia lasketaisiin. Tällä hetkellä tosin auton teknisiä muutoksia vaikea lähteä kiristämään, koska se toisi taas lisää kustannuksia olemassa oleville ajoneuvoille/kuljettajilleen.

Sen sijaan kustannuksia pitäisi leikata muuttuvista kustannuksista, kuten sarjamaksuista, renkaista ym. Rajoittaen renkaiden määrää ja ottamalla käyttöön renkaat, jotka kestävät, samalla myös tiputtaen nopeuksia ja parantaen kilpurin kestävyyttä. Tästäkin on "tapeltu" jo jokunen vuosi. Eli muuttuvat kustannukset ne suurin kuluerä ovat auton hinnan sijaan. Kyllähän autokrossiin pääsee mukaan edullisellakin kalustolla, senkus lähtee ajamaan. Mutta laji ku laji, niin kärki menee kovaa ja siihen vaaditaan joko pirun hyvä auto tai tosi kova kuski tai ehkä sekoitus molempia :)

Jos laitat autoon kiinni 20te, niin en pitäisi sitä pahana, koska kys. autolla saat ajaa, ajaa ja ajaa. Hyvin kun pidät, niin saat vielä myytyäkin sen jonain päivänä.

Kyseessä kuitenkin SM-sarja, jonka ajamiseen omalla aktiivisuudella saa hankittua myös sponsoreita. Kun tekee paljon itse ja ajaa "tiukalla" budjetilla, voi saavuttaa aivan SM kärkisijoja, kuitenkin pitäen kulut kurissa ja loppupeleissä harrastuksen kustannukset maltillisena.
ukir85
A-Junnu
A-Junnu
Viestit: 98
Liittynyt: 22.08.2004 23:00

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja ukir85 »

Ja vielä lisäyksenä edelliseen, että renkaiden määräähän on rajoitettu jo edellisinä kausina, mikä on hyvä asia, mutta vielä tarvitaan lisämuutoksia.

Jotenkin vain tuntuu, että Autokrossilta halutaan viedä pois SM-arvo ja siirtää luokka toiseen sarjaan. Jos autokrossin harrastamisen hintaa tiputettaisiin reilusti, laskisi se mahdollisesti Rallicrossin tasoa lajina. Epäilen, että tämä on ajatus, minkä vuoksi AKK ei tahdo tiputtaa luokan hintatasoa tai vaihtoehtoisesti he haluaisivat poistaa koko luokan, jotta varikolle ei tulisi sekoitusta "jokkisautoista" ja MM-tason Supercar:sta. Eräs vaihtoehtohan on myös kansallinen rallicrossi.
JH93
Viestit: 4
Liittynyt: 08.03.2016 23:59

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja JH93 »

Nyt ei jotenkin tainnu tää pointti mennä läpi,onhan se totta että rahalla saa ja jollain sitä on aina laittaa enemmän mutta säännöillä voidaan todella paljon ratkaista että auttaako se rahan poltto. Täten useammilla olisi mahdollisuus tehdä se voittaja auto. = kovempi taso. Ja itse en maininnu mitään tuosta junnejen menosta kv kisoihin ja siihen en ota tässä nyt sen enenpää kantaa muutakun että onhan se aina kovempi juttu pärjätä sarjassa missä on paljon osallistujia ja enemmän tasavertaiset vehkeet! Ja niitä osallistujia tulee lisää hyvin todennäköisesti jos kustannuksia lasketaan.. ja tuo kansallinen krossi tosiaan hyvä idea mutta pelkään että ei kahteen sarjaan riitä kuskeja.
Avatar
emppu
KV
KV
Viestit: 667
Liittynyt: 30.04.2004 23:00

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja emppu »

Niitä kv-autoja voitaisiin ajattaa ensin kansallisessa sarjassa vaikka cuppina. Jos määrät näyttää kehittyviltä, sitten voitaisiin harkita nostoa SM-sarjaan.
Jos kustanukset karkaa, on niitä erittäin vaikeaa saada kohtuullisella tasolle. Se on nähty jokkiksessakin, jossa myöskään säännöt eivät ole määrännyt tätä suntaa - vaan kilpailullisuus. Jos halutaan kiihtyvämpiä ja nopeampia autoja kuin muilla, se maksaa.
vääntöä
Viestit: 3
Liittynyt: 09.08.2014 06:53

Re: Autokrossin tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja vääntöä »

Hei! mix ei dieselillä sais kans ajaa autokrossia?? esim max.2000cc.koneilla.
Vastaa Viestiin