SM 2013 jälkipyykki

Kaikki rallicross kilpailuihin liittyvä jälkipyykki käydään tällä foorumilla
Avatar
axor
Viestit: 3
Liittynyt: 13.09.2009 23:00

SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja axor »

Tästä vuodesta muistetaan erityisesti Jonttu Rajalan historialliset kaksoismestaruus ja kaksoisosakilpavoitot. Oli hyvä,ettei Jonttu ajanut vielä autokrossiakin, näin saatiin mestariksi joku muukin. Itseäni ainakin ilahdutti se että MR2-rintama on nyt murrettu, ja menestyä voi kardaanivetoisellakin. Jotkut kilpailijatkin olivat sitä mieltä viime kaudella, että se voi olla tosi vaikeaa. Tulevaisuus vaan huolestuttaa, kun taas niin moni on aikeissa lopettaa. Jo tälle kaudelle katosi SRC:stä kovia nimiä, joita kaivattaisiin takaisin haastamaan Jonttua. Kiinnostavia huhuja on tosin liikkeellä ensi kautta ajatellen. Ainakin Simosen Martilla on kovat piipussa. Autokrossin taso on noussut muutamassa vuodessa hurjasti, sen näkee selvästi, kun vertailee SRC:n kierrosaikoja. Olisikin mielenkiintoista nähdä vaikka kauden päätteeksi eräänlainen superfinaali, jossa näiden kahden luokan autoja olisi samalla viivalla.
ukir85
A-Junnu
A-Junnu
Viestit: 98
Liittynyt: 22.08.2004 23:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja ukir85 »

Kuljettajien vähenemisestä ollaan huolissaan myös kuljettajien keskuudessa. Ainakin autokrossin osalta on hyvä etsiä ratkaisuja, joilla saataisiin kustannuksia alaspäin ja tämän myötä lisää kuskeja sarjaan, esimerkkinä edullinen yksityyppirengas.

Lisäksi olisi hyvä pyrkiä suurentamaan nopeuseroja Autokrossin ja SRC luokkien välillä, jolloin SRC luokka nähtäisiin edelleen mielenkiintoisena nousuvaihtoehtona kun Autokrossi luokan vauhti ei enää piisaa. Tällä hetkellä harva Autokrossi kuljettaja on kiinnostunut nousemaan ylempään luokkaan, kun autokrossissakin vauhti on kova.

Yksi ajatus olisi myös kaventaa kardaani- ja takakoneistenautojen välistä eroa esim. sallimalla suuremmat moottorit 8-venttiilisille kardaaniautoille Ruotsin malliin.

Pääasia on, että näille asioille pyritään tekemään jotain tulevina kausina.

Kaiken kaikkiaan kausi oli jälleen hieno ja ensi vuodesta tulee varmasti entistä hienompi ja tasaisempi. Hyvää syksyä kaikille!
Joox
Yleinen
Yleinen
Viestit: 227
Liittynyt: 16.08.2011 01:40

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja Joox »

Autokrossia ei voida saada kustannuksia alaspäin. Autokrossiaautot maksaa kohta melko saman kuin SRC kalusto.
Super Car potee anemiaa, kuitenkin tätä luokka pidetään kuninkuusluokkana ja se ajatetaan aina viimeisenä.

Crossiin voisi ottaa V1600 autot mukaan ja poistaa croscartit. Croscartista ei koskaan tule harrastajien suosimaa luokkaa suomessa. Suomessa luokan hyvä pohja pilattiin typerillä autonostovaatimussäännöillä. Jos auton saisi rakentaa kuten muuallakin itse, se olisi voinut parantaa luokan haluttavuutta.

V1600 luokka sopisi paremmin sisääntuloluokaksi, kuin jo kohtuuttoman kalliiksi muodostunut autokrossi. V1600 luokasta voisi kuljettaja siirtyä autokrossiin tai SRC luokkaan. Uskon että V1600 luokka saisi suosion ja korvaisi nyt vähentyvää kuljettajakantaa muista luokista.
jankka
Viestit: 6
Liittynyt: 10.12.2012 18:34

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja jankka »

Kausi oli hieno ja tasainen kilpailujen järjestelytkin parempia kuin
viime vuosina. Autokrossissa oli tänä vuonna jo billetti koneita
mukana ja se on huolestuttavaa koska hinnat kohoaa kohta pilviin
eikä normaali harrastajat enää kykene/halua ajaa kun eivät pärjää
rahamiesten koneille. Se mitä tulee noihin V1600 autoihin niin rallicrossi ei todellakaan kyseisiä laitteita kaipaa.
Joku varmasti näistäkin tykkää mutta ei totisestikaan rallicrossin
katsojat eivätkä myöskään kuljettajat joten ajellaan niillä vaan
ihan muualla ja pidetään ne erossa oikeista kilpa-autoista.
Renkaiden kavennus ja yksityyppi rengas hyviä ideoita kuten myös
kardaani ja etuvetojen moottorikokojen suurentaminen.
Kummastakaan ei toki ole hyötyä jos sallitaan kuitenkin billetti moottorien käyttö niin muutaman vuoden päästä kun autokrossissa
on yhtä vähän kuskeja kun supereissa ja src:ssä niin siihen loppuu
koko hieno laji ainakin SM-tasolla.
Joox
Yleinen
Yleinen
Viestit: 227
Liittynyt: 16.08.2011 01:40

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja Joox »

jankka kirjoitti:...Autokrossissa oli tänä vuonna jo billetti koneita mukana ja se on huolestuttavaa koska hinnat kohoaa kohta pilviin eikä normaali harrastajat enää kykene/halua ajaa kun eivät pärjäärahamiesten koneille. Se mitä tulee noihin V1600 autoihin niin rallicrossi ei todellakaan kyseisiä laitteita kaipaa.
Joku varmasti näistäkin tykkää mutta ei totisestikaan rallicrossin katsojat eivätkä myöskään kuljettajat joten ajellaan niillä vaan ihan muualla ja pidetään ne erossa oikeista kilpa-autoista.
Renkaiden kavennus ja yksityyppi rengas hyviä ideoita kuten myös kardaani ja etuvetojen moottorikokojen suurentaminen.
Kummastakaan ei toki ole hyötyä jos sallitaan kuitenkin billetti moottorien käyttö niin muutaman vuoden päästä kun autokrossissa on yhtä vähän kuskeja kun supereissa ja src:ssä niin siihen loppuu koko hieno laji ainakin SM-tasolla.
Se on alettava tykkäämään halvemmista kalustoista, jos mielii että laji pysyy hengissä. Edellinen kirjoittaa että kustannukset on karanneet ja vaatii että nyt tehdyt satsaukset autoihin heitetään kaatopaikalle. Monenkohan kilpailijan talous tämän kestää? Luuleeko tämä kaikkitietävä että kuskit rakentaa uudet moottorit tuosta vaan. Kuljettajien rahapussikaan ei ole pohjaton sampo, vaikka liitto näin tuntuu ajattelevan monessa lajissa.
Jos on sallittu billetit pitää ne sallia jatkossakin. Sääntöjen laatijoiden pitäisi pystyä ennakoimaan, varsinkin kun tämä on tiedetty mihin vapaa kilpavarustelu johtaa.
Moottoreita vaan isommaksi, sillähän ne kustannukset pienenee. Voi hyvä tavaton miten putkikatseinen näkökulma.
ukir85
A-Junnu
A-Junnu
Viestit: 98
Liittynyt: 22.08.2004 23:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja ukir85 »

Moottorien suurentamisella ei hirveästi saada säästöjä, paitsi mahdollistaa valmiiden isompien aihioiden löytymisen. Suurin merkitys olisi tasoittaa vetotapojen eroja ja saada uusia kuskeja mukaan.

Koko luokan kustannuksia, vetotavasta riippumatta, pitäisi saada laskettua yhteisin muutoksin, kuten rengasmuutokset ja kenties tiukennetut rakentamisen rajat. En ota kantaa siihen, että kielletäänkö joitain osia (Esim. billet osat, joita ei vielä tässä vaiheessa ole monellakaan) vai pyritäänkö esim. kuristamaan moottorin tehoa jollain tapaa.

Tämä tilannehan on osittain tuttu jokkiksen puolelta? Kardaani- ja takakoneisten autojen eroja on kavennettu rengas- ja tekniikkamuutoksin, mutta kustannuksia ei ole pystytty rajoittamaan tai autokantaa uudistamaan ilman, että niistä aiheutuisi lisää kustannuksia ja autot vähenisivät. Eli homma on karannut jo liikaa käsistä, minkä vuoksi muutoksia on vaikea tehdä.

Palatakseni autokrossin puolelle, tässä vaiheessa voidaan vielä tehdä muutoksia ilman niistä syntyviä suuria kustannuksia.
Frog
WRC
WRC
Viestit: 1181
Liittynyt: 26.12.2009 00:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja Frog »

Ensimmäiseksi pitäisi tehdä moottorisääntö ! Nyt sääntö sanoo vain että alle 2050ccm, ryhmästä F voisi ottaa jotain hyvää tuohon moottorisääntöön avuksi. Sääntöhän pitää olla ohjaava sekä salliva, eikä sääntöä pidä rakentaa kieltoihin. Autocrossissa tulisi olla vapaus mutta myös mahdollista pärjätä erimerkkisillä vetotavan omaavilla autoilla. Takamoottorisissa voisi olla kapeempirengas ja kardaani tai etuvetoautoissa isompi kuutiotilavuus ! Billetit kieltämällä varmaan lajista tulee yhdenmoottorin luokka ja sitä tuskin kukaan haluu ? Sen lisäksi billet kiellolla kannattavalla kilpailijalla pitäisi olla laajempi näkemys siitä että vastaavaan tulokseen päästään myös täytehitsaamisen kautta ja silloin sekin pitäisi kieltää ! Miten sitten korjaus hitsaus ja uusiovaletut kannet ? Eli lähtökohtaisesti näen uuden moottorisäännön enempi tarpeelliseksi kuin että vaan killetään jokin billet ! Kuplankoneessa käytettiin jo 80 luvulla billet kansia ja esim Toyotan moottoriin billet kansi on halvempi sekä vahvempi kuin vakiosta tehty, mitens Volvon Evokansi ?
Nämä on vaan minun omia näkemyksiä T. Ari Saxberg
toni791
A-Junnu
A-Junnu
Viestit: 121
Liittynyt: 01.06.2004 23:00
Viesti:

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja toni791 »

hmm..perustelkaahan ny tuo erimerkkisellä/vetotavoilla pärjääminen..
kankiautolla voitettiin tänä vuonna sm kultaa,viime vuonna otettii kankiautolla mitalli.että kyllä niilläkin pärjää,kun niihin on panostettu.samalla tavalla kuin muihinkin kärkiautoihin..
kyllä kalliit billetti osat pitää kieltää.
rengasmuutos,noh kapeampi rengas on halvempi ja vauhdit tippuvat,mutta myöskin kulutus kasvaa..

kustannusten pienemmäksi saaminen on nyt tässä vaiheessa,kun asiat on jo karannu(lue: paskat housussa) vaatii koviakin toimia..tai kaikki kuihtuu vaa pois..:/
Frog
WRC
WRC
Viestit: 1181
Liittynyt: 26.12.2009 00:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja Frog »

toni791 kirjoitti:hmm..perustelkaahan ny tuo erimerkkisellä/vetotavoilla pärjääminen..
kankiautolla voitettiin tänä vuonna sm kultaa,viime vuonna otettii kankiautolla mitalli.että kyllä niilläkin pärjää,kun niihin on panostettu.samalla tavalla kuin muihinkin kärkiautoihin..
kyllä kalliit billetti osat pitää kieltää.
rengasmuutos,noh kapeampi rengas on halvempi ja vauhdit tippuvat,mutta myöskin kulutus kasvaa..

kustannusten pienemmäksi saaminen on nyt tässä vaiheessa,kun asiat on jo karannu(lue: paskat housussa) vaatii koviakin toimia..tai kaikki kuihtuu vaa pois..:/
No niin pärjää kun on kuski ja auto tiptop ! Mutta homman juhan olikin että pärjäis halvemmalla !

Kertokaa nyt mikä Billet osa on kallis versus vakiosta viilattuun ? Minä kun en tiedä kuin Toyotan moottorin osienhinnat ja ne Billettinä ainakin on halvempia kuin alkuperäisiä muuttaen ! Pari esimerkkiä : billet kampiakseli 680- euroo, Täydellinen Billet kansi n, 5000,- euroo, kiertokanget 70,- kpl, lohko billet on varmaan ainut todella kallis kokonaisuus. Sitten vakiot vastaavat kampiakseli hiottuna ja tasapainoitettuna 1000,- huippukansi 5500,- 4agze kanget 100,- kpl, vakiolohko 350,- moottori sarjoineen ja boxeineen + - maksaa sen 10.000,- oli se sitten billet tai kotikutonen. ( nämäkin on sinnepäin mutta totuus valkenee)

Siis ehdotuksia kehiin niin saadaan factaa ? Ihan sama millä ajetaan kuhan kaikki tai edes suurinosa on tyytyväisiä, ihan rakentavasti ja ilman herneitä jos kokeiltas :lol:

P.S. Billettinä saa ainaki seuraavia osia:
Kampiakseli
Nokkaakselit
Kiertokanget
Männät
Kansi
Lohko
Vauhtipyörä
Kytkin
Siivapyörät
Öljypumppu
Imusarja
Läppäkotelo
Eli mitä kielletään ? :mrgreen:
P.S. 2. Kannesahan on liikuvat osat samoja oli se Billet tai itsevuotu / hitsattu. Eli kyllä konetyö on aina edullisempi jollei sitä sitten joku kauppias hinnoittele kullankurssilla. Hondan hyvä kone taitaa maksaa sen 7000,- 10.000,- ilman Billet kantta ! Muista osista en tiedä kuika paljon Billettiä niissä on !
ukir85
A-Junnu
A-Junnu
Viestit: 98
Liittynyt: 22.08.2004 23:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja ukir85 »

No Ari varmaan tietää mitä billettiä kiellettäisiin, jos kiellettäisiin :)

Mut vertailuna voi sanoa, Honda kansi 2000e vs Arin mainitsema billet kansi 5000e, ohan niissä eroa.

Billet osat ovat tervetulleita sinne, missä ne lisäävät kestävyyttä suhteessa OEM osiin ja tuovat säästöjä, kuten kanget.

Mutta joo, ehkä billet osien säätämisellä ei saada järkeviä muutoksia. Ne muutokset on haettava muualta.

Ja kuten aiemmin sanottu, myös kartaaniautolla voi pärjätä. Parhaat kuskit pärjäävät vetotavasta riippumatta, koska näkevät auton säätämiseen ja harjoitteluun enemmän vaivaa kuin muut. Tarkoituksena ei siis olisi tehdä sääntömuutoksia, jotka parantaisivat entisestään näitä "huippukartaaneja", vaan parasta olisi, kun saataisiin muutoksilla uusia kilpailijoita mukaan ja pienennettyä autojen välisiä eroja.

Ehkä voitaisiin ajatella tuota renkaanleveys muutosta myös kartaanien ja takatuupparien välillä.
Avatar
emppu
KV
KV
Viestit: 667
Liittynyt: 30.04.2004 23:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja emppu »

Ihmettelen kovasti miksei V1600 autot sopisi SM-kisan yhteyteen. Minusta se olisi jopa luonnollista, ja niinkin että nuorten luokan ikäiset voisivat osallistua juuri tähän luokkaan. SM-arvoa sille ei saisi antaa.
Se olisi luokka josta tultaisiin luonnollisesti sisään rallicrossiin, ja autourheiluun yleensä.
Ei ehkä vielä vuonna 2014, mutta pikaisesti jos tehtäisiin päätökset niin vuoteen 2015 olisi aikaa rakentaa lisää autoja.
jankka
Viestit: 6
Liittynyt: 10.12.2012 18:34

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja jankka »

Jotain on kyllä pahasti huijattu jos vakio kannen teko maksaa
yli 5000€, k-moottorin kannestako se on tehty 16 venttiiliseksi
kullalla täyttämällä?
Frog
WRC
WRC
Viestit: 1181
Liittynyt: 26.12.2009 00:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja Frog »

jankka kirjoitti:Jotain on kyllä pahasti huijattu jos vakio kannen teko maksaa
yli 5000€, k-moottorin kannestako se on tehty 16 venttiiliseksi
kullalla täyttämällä?
Täytyy tunnustaa että minua on siinä tapauksessa huijattu :oops: olisko sulla jokin paikka mistä kunnon osat sais halvemmalla ja tehoo olis kuiteskin samanverran ?
re japi
Viestit: 14
Liittynyt: 29.01.2012 10:02

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja re japi »

Kuulin että tällä hetkelle ne uudet säännöt on hieman monimutkaiset/omituiset.

Mutta pääasia mun mielestä on se että OIKEESTI ajatellaan lajin parasta.

Ja se että saadaan MR2 rintama murrettua on hyvä asia, koskas viimeks on kardaanilla voitettu mestaruus, -04? Koska kuitenkin tämä laji on "katsojien" laji, sen pitäisi loppujenlopuks olla se tärkein asia...

PS. Broidi rakentaa Autocrossiin kardaanivehjettä, suht eksoottisella tekniikalla ja korilla, mutta kuitenkin auton hinta tulee oleen suht maltillinen kun valmistuu :)
Avatar
piuha
Viestit: 10
Liittynyt: 24.07.2006 23:00

Re: SM 2013 jälkipyykki

Viesti Kirjoittaja piuha »

Ja se että saadaan MR2 rintama murrettua on hyvä asia, koskas viimeks on kardaanilla voitettu mestaruus, -04? Koska kuitenkin tämä laji on "katsojien" laji, sen pitäisi loppujenlopuks olla se tärkein asia.


oiskohan 2kk sitten :P
Vastaa Viestiin