F1 ja budjettikatto

Formula 1 keskustelualue
toniol
WRC
WRC
Viestit: 1622
Liittynyt: 03.08.2004 21:00

F1 ja budjettikatto

Viesti Kirjoittaja toniol »

Onko joku seurannut miten aktiivisesti keskustelua tuosta budjettikatosta? Miten sitä oikein aiotaan valvoa ja mitä se käytännössä koskee?

"Budjettikaton ulkopuolelle jäävät markkinointi- ja edustuskustannukset, kilpa- ja testikuljettajien palkat, FIA:n määräämät sakot sekä muut kulut, jotka eivät vaikuta tallin suoritukseen MM-sarjassa. Vielä kaudella 2010 se ei kata myöskään moottorikustannuksia."

Mitäpä jos esim. Ferrari ei maksakkaan palkkaa insinööreilleen vaan palkan maksaa Fiat, insinöörit vain tekevät Ferraria talkoilla? (Suomestakaan tuskin kovin monelta varikolta löytyy palkkaa saavaa mekaanikkoa, eiköhän se ole vain harrastusta)
Entäpä jos Italia ei lähetäkkään Ferrarille sähkölaskua tuulitunnelista?
jne...jne...jne..
Kuskien palkat ei kuulu budjettikattoon, nostetaan kuskien palkat tappiin ja laitetaan kuskit maksamaan insinöörien mahdolliset palkat, näin kuski onkin insinöörin työnantaja.

Siis äkkiseltään vois kuvitella että tämä sääntö on melko helposti kierrettävissä, kun ei tarvii maksaa työstä niin budjettikattoon jää rahaa jota voi käyttää muuten :wink:

Melko kärjistettyjä esimerkkejä, mutta äkkiseltään vois luulla että on äärettömän vaikea valvottava koko systeemi.

Toimiskohan budjettien alentaminen paremmin jos lopetettais se KERS:n kanssa pelleily (maksanu jotain 20 miljoonaa euroa / talli), kiellettäis hiilikuitu (vissiin melko kallista evästä) ja pidettäis säännöt edes pari vuotta samana ettei koko ajan tarviis tehdä sitä kallista kehitystä työtä kun säännöt muuttuu jatkuvasti radikaalisti.
Toni Ollikainen | http://www.tonigraphs.com | @ Facebook
**En vastaa foorumin kuvakyselyihin. Kuvakyselyiden merkeissä ota yhteyttä sähköpostitse.**
Avatar
Sheikki
Yleinen
Yleinen
Viestit: 186
Liittynyt: 30.04.2004 21:00
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Sheikki »

Olen kyllä vuosia ihmetellyt että millä F1;ssä vaikuttavat Fia;n ukot on palkkansa ansainnut. Vai onko koko f1 pelkkää sirkusta, niin kuin vapaa paini. Palkkaa maksetaan hämmentämisestä, että media kiinnostuu ja sponssit maksaa.

Kertakaikkiaan sekavaa toimintaa vuodesta toiseen.

Ei kai F1;stä mitää jokamiehen sarjaa kannata tehdä. Tai jos pitää, niin autot vaan myyntiin kisan jälkeen. :D
Avatar
henkka_ok
WRC
WRC
Viestit: 1187
Liittynyt: 11.01.2005 22:00

Viesti Kirjoittaja henkka_ok »

Sheikki kirjoitti:Ei kai F1;stä mitää jokamiehen sarjaa kannata tehdä. Tai jos pitää, niin autot vaan myyntiin kisan jälkeen. :D
Saattas BrawnGP:stä tulla parit ostotarjoukset... :roll:
Ei taitu!
Avatar
RossRauni
Yleinen
Yleinen
Viestit: 284
Liittynyt: 27.08.2006 21:00

Viesti Kirjoittaja RossRauni »

Muistini mukaan jokamiehenluokassakaan ei ole kulukattoa.
Avatar
JPeltsi
KV
KV
Viestit: 480
Liittynyt: 17.05.2004 21:00
Paikkakunta: Askola

Viesti Kirjoittaja JPeltsi »

Hetkonen, tuo ideahan on tosiaan viety suoraan jokkiksesta. Jotkut noudattavat vapaaehtoista autokohtaista 1150 euron kulukattoa ja toiset eivät. Koskahan nämä noudattajat alkavat vaatia autoihinsa ylimääräistä sähkömoottoria tai muuta kivaa :wink:
Avatar
Sheikki
Yleinen
Yleinen
Viestit: 186
Liittynyt: 30.04.2004 21:00
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Sheikki »

RossRauni kirjoitti:Muistini mukaan jokamiehenluokassakaan ei ole kulukattoa.
Ja sen kyllä huomaa 8O
toniol
WRC
WRC
Viestit: 1622
Liittynyt: 03.08.2004 21:00

Viesti Kirjoittaja toniol »

taitaa joutua FIA painamaan deleteä koko budjettikatto-hommalle, tai ainakin sille että budjettikatto on vapaaehtoinen ja ne jotka sitä noudattaa saavat erivapauksia autoihinsa. Mitä järkeä on ajaa "samassa luokassa" kaksilla eri säännöillä tuon tason kisoissa.
Toni Ollikainen | http://www.tonigraphs.com | @ Facebook
**En vastaa foorumin kuvakyselyihin. Kuvakyselyiden merkeissä ota yhteyttä sähköpostitse.**
Avatar
AN_
KV
KV
Viestit: 326
Liittynyt: 10.06.2004 21:00
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja AN_ »

No mitä nyt muutakaan voi odottaa lajilta, jonka ylimmät päätökset tekee 78 -vuotias herra. Onhan häntä kiittäminen lajin noususta nykyiseen asemaansa, mutta piirit ovat kasvaneet ja maailma muuttuneet siihen suuntaan, että "pelon ilmapiiri" ei enää pakota kaikkia tanssimaan kuninkaan tahdissa.

Siis 78-vuotias! Eikös tästä ole tehty aika monta tutkimusta, jotka osoittavat iän myötä suurien rattaiden pyörimisen hidastuvan väkisinkin. Mun mielestä lajissa on kadotettu se punainen lanka, kokonaiskuva siitä, mihin suuntaan lajia viedään. Ensin lanseerataan pakollinen laite ympäristöystävällisyyden nimissä johon tallit laittaa 10 miljoonia euroja ja sitten selviää ettei se ole lopulta edes pakollinen ja hyötykin on vähän kyseenalainen. Ja ei varmaan oo biojätettä ne KERSit jotka lentää kohta roskiin kaikilta...

Sitten keksitään, että tallien on pakko säästää, mutta sit ei olekaan pakko säästää mutta sitten jos säästää niin saa kaikkee kivaa jne. Siis jatkossa tallien pitää päättää ottaako ne käyttöön a) kersin, b) kulukaton, c) tupladiffuusorin d) karvanopat peiliin, jotka tulee pakolliseks 2013, mut ei tulekaan pakolliseks, mut jos ei oo karvanoppia niin pitää olla subbari ja Wunderbaum pakoputkessa... Yritä siinä sitten seurata lajia ja ratkaista paras kuski.

Sekin vähän kummastuttaa, kun autojen pitää jatkossa kestää montamonta kisaa ja ei saa hajota vehkeet jne.... Ja sitten sillä ei ole loppupeleissä mitään väliä, koska pisteillä ja maaliinpääsemisellä ei ole mitään virkaa kun maailmanmestaruus viedään mitaleilla, hip hurraa! Jos olisin tallipäällikkö, niin mun autot kestäs tasan sen yhden kisan ja pikkasen päälle. Kulkis niin hitosti ja kunniakierroksella voittoa tuuletellessa käskisin kuskia vetämään ylikierroksille niin että paukkuu. Seuraavassa kisassa sit tietty uusi kone ja lähtöruuturangaistus eikä mahiksii voittoon ni sit vois ajella aika-ajot pintakaasulla konetta säästellen ja keskeyttää ekalla kiekalla kisassa "mystiseen tekniseen vikaan". Sit seuraavaan kisaan pääsis taas "sisäänajetulla" kireellä koneella ja voitto ois varma! Mun laskujen mukaan tällä taktiikalla ei vois hävitä maailmanmestaruutta, koska joka-toisen kisan voittaminen riittää siihen eikä niil välikisoilla oo mitään välii. Eikös?

** Edit: niin ja jos en ihan väärin ymmärtäny, niin kaudeksi tulee käyttöön 6 (?) konetta joilla pitää pärjätä ja jos ne ei riitä, niin sit vasta lähtöruuturangaistusta... eli toisinsanottuna ekat 6 kisaa kaikista voitto ja sit lopuista joka-toisesta.**

FIA on tehny hyviä sääntöjä aikanaan lajin turvallisuuden eteen. Tuoreimmat säädökset ovat menneet sitten ihan väärään suuntaan. Pitäs varmaan lajin johdolle muistuttaa, että siellä säännöissä vissiin vielä kaikkien turhuuksien seassa on kohta, jonka mukaan se henkilö, joka tuo sen nelipyöräsen moottorilla varustetun kikattimen ekana maaliin on voittaja. Lajissa on kyse kilvanajosta eikä sirkuksesta ja jos tätä perusasiaa aletaan muuttaa niin Ferrarin ja muitten tallien vetäytyminen sarjasta on mun mielestä täysin perusteltua.


Jostain haastattelusta muistelen lukeneeni tämän lajin diktaattorin vastauksen kysymykseen, milloin joku muu saa ottaa hänen paikkansa lajin johdosta... Vastaus kuului: "Vain kuolleen ruumiini yli!" Taitaa mennä asiat kuitenkin toisinpäin ja herra väistyä lajin johdosta vasta itse lajin kuolelman myötä.
toniol
WRC
WRC
Viestit: 1622
Liittynyt: 03.08.2004 21:00

Viesti Kirjoittaja toniol »

Viime aikoina on saanut kyllä lukea melko paljon juttuja missä ollaan kyllästytty FIA:n toimiin lajissa...pari vuotta F1:ssä ajanut Hamilton on myös jo kyllästynyt ainakin tuon uutisen mukaan:
http://www.iltasanomat.fi/urheilu/t/formula1/1686358

Ollaanko nyt menossa F1:ssä rajusti metsään?
Toni Ollikainen | http://www.tonigraphs.com | @ Facebook
**En vastaa foorumin kuvakyselyihin. Kuvakyselyiden merkeissä ota yhteyttä sähköpostitse.**