Juha Salo jahtaa Jyväskylästä kauden avausvoittoaan. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Rallin suomenmestaruussarjan kolmas osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Suomen MM-rallistakin tutuissa maisemissa SM Jyväskylän Talvirallin merkeissä. Seitsemän erikoiskokeen ralli käynnistetään perjantaina Killerin raviradan yleisöerikoiskokeella ja lauantaina on vuorossa sitten kuusi huimaa metsäerikoiskoetta. 

 

Kaikkiaan Jyväskylän osakilpailuun ilmoittautui peräti 153 kilpailijaparia, joka on kovimpia lukemia SM-tasolla hetkeen. Rallissa päästään nauttimaan myös hallitsevan maailmanmestarikaksikon, Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen ajosuorituksista, sillä he molemmat ajavat kilpailun 0-autoja. 

Rovanperä suorittaa kilpailun reitin viimeisenä etuautona ennen numerolla 1 starttaavaa SM1-luokan sarjakärki Teemu Asunmaata. Alla Rovanperällä on legendaarinen Toyota Starlet, jolla puuppolalainen aloitteli ralliuraansa. Rovanperää MM-ralleissa kartturoiva Halttunen toimii puolestaan rallin 00-autokuljettajana ja ajaa reitin ennen Rovanperää.

Perjantaina Killerin erikoiskokeella nähdään myös mielenkiintoinen näytösajo, kun Harri Rovanperä päästetään irti B-ryhmän Audi S1 Quattrolla. Kyytiin Isä-Rovanperälle istahtaa Suomipopin Aamulypsyn juontaja Tuukka Ritokoski. Huomioitavaa on, että kolmikosta kukaan ei aja viikonloppuna kelloa vastaan, eivätkä näin ollen ole tuloksissa mukana. 

Ritokosken kollega Janni Hussi istuu puolestaan Jyväskylän osakilpailun Matias Henkolan kyydissä, joka tuuraa Heikki Kovalaista tämän kilpaillessa samaan aikaan Japanin rallisarjan osakilpailussa. 

Asunmaa sarjakärjessä matkaan - Salo janoaa avausvoittoa

SM1-luokan kärjessä kokemus on valttia. Moninkertaiset mestarit Teemu Asunmaa ja Juha Salo ovat sijoilla 1. ja 2. seitsemän pisteen erolla. Asunmaalla on edessä Jyväskylässä hieman epäkiitollinen tehtävä lähteä auraamaan teitä, mutta tilanne ei varsinaisesti ole mikään uusi alavutelaiselle. 

Lähtöpaikkansa turvin Salo saattaa saada pientä etulyöntiasemaa. Kaksi kakkossijaa niukkaakin niukemmilla eroilla tämän kauden kahdesta edellisestä osakilpailusta napannut kokenut Karkkilan mies janoaa pitkän voitottoman putken katkaisemista. 

- Tässä vielä mietitään, että mistä ne puuttuvat sekunnin sadasosat otetaan pois. Enää ei auta olla turpaan ottavana osapuolena. Jyväskylässä pitää olla heti hereillä ja voittaa. Olen terävöittänyt omaa nuotitustani ja yrittänyt tehdä nuoteistani tarkempia. Toivotaan, että näistä elementeistä löytyisi se voiton siemen, Salo kertoo tiedotteessaan. 

Kärkikaksikon takaa kolmantena starttaa luokan debytantti Lauri Joona, joka on ajanut tasaisesti sijat 3. ja 4. kauden kahdesta edellisestä kisasta. Joonan jälkeen matkaan lähtee kilpailun suurimpiin voittajasuosikkeihin lukeutuva Jari Huttunen, joka sai Kuopiossa huikean onnistumisen ottamalla voiton Rovaniemen keskeytyksen jatkoksi. 

Korhola jahtaa kolmatta 

Vihdin UA:n Benjamin Korhola on ollut vakuuttavassa vedossa SM2-luokassa kauden kahdessa edellisessä osakilpailussa. Täydet pistepotit molemmista nostivat Korholan tukevaan 22 pisteen johtoon ennen toisena olevaa Ville Ruokasta

- Tottakai tavoite on jatkaa voittoputkea, mutta Jyväskylässä pitää varmasti ajaa entistäkin kovempaa, jotta siihen pystytään. Tärkeintä on kuitenkin saada hyvät pisteet sarjan kannalta ja ajaa fiksusti kisa maaliin. Lauantaina ollaan sitten viisaampia, kun nähdään mihin se riittää, Korhola arvioi. 

Kolmantena luokassa on Henri Hokkala, joka pääsee ajamaan Jyväskylässä kotinurkillaan. Hokkala ei vielä Kuopiossa pystynyt kunnolla haastamaan Korholaa, mutta lisääntynyt kokemus autosta sekä tutut tiet nostavat jyväskyläläisen osakkeita ennakkokaavailuissa. 

Räikkönen kärjessä SM3-luokassa

Loistavaa debyyttikautta SM3-luokassa ajava Justus Räikkönen on voiton ja kakkossijan turvin peräti 22 pisteen karkumatkalla ennen toisena olevaa Topi Kärkeä, jota Jyväskylässä ei kuitenkaan valitettavasti mukana nähdä. 

Luokan kolmannelta sijalta matkaan lähtee Tuomas Välilä, joka oli huimassa vauhdissa jo kauden avauksessa, kisa kuitenkin keskeytyi silloin tekniseen vikaan iltahuollossa. Rovaniemen keskeytys ei paljoa painanut enää Kuopiossa, jossa Välilä oli täysin omaa luokkaansa voittaen luokan peräti minuutin ja 15 sekunnin erolla ennen Räikköstä. 

- Tosi hyvät fiilikset Kuopion jäljiltä, kun saatiin voitto Rovaniemen pettymyksen jälkeen.  Ollaan saatu nostettua vauhtia viime kauden loppupuolelta alkaen ja kehitystä on tapahtunut edelleen. Selvää on toki että kilpakumppanitkin saavat kokemuksen myötä varmasti lisättyä vauhtia etenkin kauden toisella puoliskolla, joten töitä on meidänkin tehtävä. 

SM3-luokassa nähdään Jyväskylässä peräti 21 kuljettajaparia. Välilä arvioi että taistelu voitosta tulee olemaan äärimmäisen tiukkaa seudun haastavilla teillä. 

- Varmasti saa täysillä mennä "Jyskälässä". Tosi moni kuljettaja tulee varmasti sisuuntuneena kilpailemaan, joten yhtään ei parane löysäillä, Välilä kertoo. 

Kauppinen suosikkina kotiseudun teille

SM4-luokassa ykköspaikkaa 46 pisteellä pitää hallussaan Laukaasta kotoisin oleva Tuukka Kauppinen, joka jahtaa lähes kotiteillään kauden toista voittoaan. Vaikka Kuopiosta tulikin lopulta nelostila erilaisten käänteiden jälkeen, on nuoren lupauksen vauhti ollut tällä kaudella todella vakuuttavaa. 

Luokan kakkosena Keski-Suomen legendaarisille erikoiskokeille starttaa Äänekosken Tomi Tikkinen, jolla on takamatkaa Kauppiseen 11 pisteen verran. Keski-Suomessa, tarkemmin Muuramessa, asuu myös luokan kolmatta sijaa hallussaan pitävä Henri Sääskilahti, jolla on plakkarissa 25 pistettä.

Kärkitrion osalta Jyväskylän kisassa nähdään siis pienimuotoista Keski-Suomen paikalliskamppailua. 

Jarkko Nikara tekee paluun SM-sarjaan! 

SM5-luokassa on jälleen vahva edustus, kun Jyväskylän kisaan starttaa peräti 18 autokuntaa. Luokassa on edetty alkukausi Ville Hautamäen tahtiin ja tiimikaveri Konsta Saarinen on säestänyt kahdella kakkossijalla. Arttu Lähdeniemi säilytti kolmannen sijan Kuopion keskeytyksestä huolimatta. 

Jyväskylään mukaan saadaan todellinen vahvistus, sillä vahvaa rallikansan suosiota nauttiva Jarkko Nikara Petri-veljensä kanssa on mukana pitkän tauon jälkeen SM-osakilpailussa. 

- Ajotaukoa on aika lailla ja kolmisen vuotta taitaa olla jo edellisestä SM-startista. Ja se kisa päättyi itse asiassa kaatoon. Yhden pikkukisan ja yhden sprintin ajoin sen kolmen vuoden aikana, että saattaa olla pikkuisen hakemista ainakin alussa etenkin nuottijuttujen kanssa, Nikara naureskelee. 

- Jostain sitä innostusta kuitenkin kaivettiin, kun osui ralli näin lähelle kotia ja autokin on suhtkoht kunnossa tallissa. Koitetaan nautiskella ja yritetään saada hyvä rytmi päälle heti alusta. Se helpottaa hieman, että on aika tuttuakin tiestöä, jos siitä sitten saisi hiukan apua, Nikara arvioi. 

Jatkosuunnitelmiaan saarijärveläinen ei uskaltanut vielä tarkemmin avata. 

- Ajetaan nyt tämä yksi kisa ainakin alta pois ja jos sattuu menemään hyvin niin voidaan alkaa suunnittelemaan jatkoa. Koitetaan pitää lappu lattiassa ja katsotaan mihin se riittää, Nikara päättää. 

SM Jyväskylän Talvirallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina yhteensä seitsemän erikoiskoetta, joille mittaa kertyy vajaat 89 kilometriä. Kilpailua voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n YouTube-livelähetyksen välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi. 

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tulevalla kaudella jo kisaviikonlopun sunnuntaina Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Jyväskylän Talvirallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 5.3. klo 20:15. 

Jyväskylän SM Talviralli / Osallistujat (autourheilu.fi)

SM-Ralli - Sarjasäännöt (rallism.fi)

SM-Ralli - Tiimit (rallism.fi)

SM Jyväskylän Talviralli -info, reitti & aikataulu

SM Jyväskylän Talvirallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina 3.-4.3. kaikkiaan seitsemän erikoiskoetta ja yhteensä 88,48 erikoiskoekilometriä, joista ensimmäiset 2,90 perjantain yleisöerikoiskokeella Killerin Raviradalla klo 19 alkaen. Killeri toimii samalla kisan keskuspaikkana, rallin huolto sekä lähtö- ja maaliseremoniat tapahtuvat kaikki raviradan alueella. Lauantain metsäerikoiskokeet ajetaan pääosin Suomen MM-rallistakin tutuilla huippuhienoilla pikataipaleilla, kuten Palsankylässä, Moksissa ja Kuohussa. Maalijuhlallisuuksia vietetään lauantai-iltana klo 18:30 alkaen. 

Kilpailun aikataulu

Perjantai 3.3. 

18:58 LÄHTÖ Killerin Ravirata
19:01 EK1 Killeri / 2,90 km (sulkuaika 16:00-23:00)

Lauantai 4.3. 

11:04 EK2 Kelloperä / 14,25 km (sulkuaika 09:30-16:30)
11:35 EK3 Palsankylä / 14,87 km (10:00-17:00)
12:42 HUOLTO Killerin Ravirata
14:10 EK4 Ilomäki / 12,09 km (12:30-19:30)
14:40 EK5 Kuohu / 14,99 km (13:00-20:00)
15:27 HUOLTO Killerin Ravirata
17:15 EK6 Moksi / 14,48 km (15:30-22:00)
17:41 EK7 Parkkola / 14,90 km (16:00-22:00)
18:39 MAALI Killerin Ravirata 

Livelähetykset Moottoriurheilu TV:ssä: Perjantai »»Lauantai »»

Ralli SM / Viestintä.
Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.