Konsta Lappalainen. Kuva: Brecht Decancq

Pitkän autourheilu-uransa ensimmäistä GT3-autojen kansainvälistä kilpailukautta sen pääluokassa ajavan espoolaisen Konsta Lappalaisen ensimmäinen 24 tunnin kestävyysajon kilpailu päättyi dramaattisissa tunnelmissa kun perinteikkäällä Belgian SPA-Francorchampsin seitsemän kilometrin mittaisella radalla ajetussa yhdessä Maailman arvostetuimmassa GT-autojen kestävyyskilpailussa Lappalaisen autokunnan ajovuorossa ollut britti Jack Aitken menetti autonsa hallinnan legendaarisessa Eau Rougen mutkayhdistelmässä ja suistui kovavauhtisesti ratavalliin.

Kilpailun yhdeksännellä kierroksella sattuneen ulosajon myötä auto kimposi rengasvallista takaisin tielle, jolloin niin perässä ajanut tiimikaveri kuin kaksi muuta autokuntaa osui Aitkenin autoon sillä seurauksella, että tiimin Lamborghini Huracan GT3 EVO kilpa-auto tuhoutui täysin ja niin Aitken kuin tiimikaveri Franck Perera kiidätettiin sairaalaan. Vaikka 250km/h vauhdista sattunut tilanne näytti erittäin vakavalta niin autojen turvavarusteet pelastivat niin Aitkenin kuin kolmen muun autokunnan kuljettajan hengen. Siltikin Aitkenilla edessä on pitkä sairasloma ja näin Lappalainen tulee saamaan uuden tiimikaverin loppukauden kilpailuihin.

- Eau Rougen mutkayhdistelmä on yksi rata-autoilun Maailman haastavimmista kun jyrkän mäen ylitykselle saavutaan 250km/h ja näkyvyys eteenpäin on vain muutamia kymmeniä metrejä. Nyt kun tiimikaverini Aitken suistui ratavalliin niin kovan osuman myötä hän kimposi juuri siihen kohtaan mihin perässä tulevat ajavat luottaen siihen, että siellä ei ole estettä vastassa. Ei siinä tilanteessa kukaan ehtinyt tekemään yhtään mitään kun ensiksi tiimimme toinen autokunta osui täydestä vauhdista automme takapäähän ja sitten kaksi muuta autokuntaa osui myös autoomme sillä seurauksella, että autosta ei jäänyt jäljelle kuin kuljettajaa suojannut turvakehikko. Moottorikin irtosi ja jäi palavana käryämään ratavallin päälle, Lappalainen kertoo erittäin dramaattisesta tilanteesta.

- Ulosajo oli erittäin harmillinen, koska meillä oli erittäin hyvät mahdollisuudet saavuttaa menestystä. Niin harjoituksissa kuin myös aika-ajoissa pääsin toivottuun vauhtiin ja siten innolla odotin pääseväni ajamaan kärkisijoituksista urani ensimmäisessä 24 tunnin GT3-autojen kestävyyskilpailussa. Odotukset olivat siis vähintäänkin yhtä suuret kuin itse pettymys, joka toisaalta laukesi kun saimme sairaalasta tiedon, että Aitken on selvinnyt lähinnä luun murtumilla tilanteesta. Onneksi kanssakilpailijoidemme autot eivät osuneet auton turvakehikkoon ja näin Aitken selvisi tilanteeseen nähden varsin pienillä vammoilla, Lappalainen jatkaa.

Runsaasti tapahtumia sisältäneen kestävyyskilpailun voitti italaialaisen Alessandro Pier Guidin, ranskalaisen Côme Ledogarin ja tanskalaisen Nicklas Nielsen ajama Ferrari 488 GT3, joka 24 tunnin aikana kiersi SPA-Francorchampsin kilparadan 556 kierroksen verran. Kilpailu huipentui sen viimeiselle kierrokselle kun belgialaisten Dries Vanthoorin ja Charles Weertsin sekä Etelä-Afrikkalaisen Kelvin van der Linden ajama Audi R8 LMS GT3 jäi voittajasta vain neljä sekuntia. Erinomaista suomalaismenestystä saatiin Silver Cup luokassa, jossa mäntsäläläinen Patrik Kujalan autokunta nappasi voiton ja imatralaisen Tuomas Tujulan autokunta juhli saman luokan kolmatta sijaa.

Lappalaisen kilpailukausi jatkuu elokuun viimeisenä viikonloppuna Iso-Britanian Brands Hatchin radalla, jonne hän tulee saamaan uuden tiimikaverin Jack Aitkenin viettäessä sairaslomaa.

- Meillä on nyt tiiminä haastava paikka kun ei ole autoa eikä myöskään siihen kuljettajaa, sillä täysin tuhoutuneesta Lamborghini Huracan GT3 EVO autostamme ei jäänyt käytännössä yhtään osaa hyödynnettäväksi edes varaosana. Aitkenin sairasloma tulee olemaan pitkä ja sen myötä nyt on kolme viikkoa aikaa löytää uusi auto ja myös uusi tiimikaveri, Lappalainen tuumailee.

Lopputulokset TotalEnergies 24h SPA-Francorchamps 2021:
1. Alessandro Pier Guidi (ITA) & Côme Ledogar (FRA) & Nicklas Nielsen (DEN), Iron Lynx Ferrari 488 GT3, 556 kierrosta
2. Dries Vanthoor (BEL) & Kelvin van der Linde (SFA) & Charles Weerts (BEL), Audi Sport Team WRT R8 LMS GT3, +3,978s
3. Marco Sorensen (DEN) & Nicki Thiim (DEN) & Ross Gunn (GBR), Garage 59 Aston Martin Vantage AMR GT3, +1:20,979s
---
11. Patrik Kujala (FIN) & Rik Breukers (NDL) & Ricardo Sanchez (MEX) & Ezequiel Perez Companc (ARG), Madpanda Motorsport Mercedes-AMG GT3, +5 kierrosta (1. Silver Cup)
14. Tuomas Tujula (FIN) & Valentin Hasse Clot (ITA) & Alex MacDowall (GBR) & Nicolai Kjaergaard (DEN), Garage 59 Aston Martin Vantage AMR GT3, +6 kierrosta (3. Silver Cup)
---
kesk. Konsta Lappalainen (FIN) & Jack Aitken (GBR) & Arthur Rougier (FRA), Emil Frey Racing Lamborghini Huracan GT3 EVO, ulosajo 9. kierroksella

Ulosajo Youtubessa: https://youtu.be/FZAH5CAyvps

Lisätietoja:

https://www.gt-world-challenge-europe.com
- https://www.konstalappalainen.com

Teksti: Jani Kekoni

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla