Jo klassikoksi muodostunut autourheiluerikoisuus Tampereen Pistejäärata tarjoaa jälleen Pyynikin Urheilukentällä ”keskiviikkoillan huumaa” 7.3. alkaen klo 18.00.

Tämä jo 11.3.1970 ensimmäistä kertaa ”Piste Jäärata-ajon”-nimellä käynnistynyt speedwaytyyppinen kilpailu on nyt vuorossa 43. kerran.

Pistejään järjestäjänä Tampereen Urheiluautoilijat ry:n taival ei aina ole ollut helppo. Nykytalvina saada kentälle parinkymmentä senttiä jäätä on lievästi sanottuna haastavaa. Tämä ja osittain käyttörajoituksetkin aiheuttivat Pistejään ”kuivan kauden” vuosina 2014 – 2016, kunnes viime vuonna kisa onnistui vähän kuin kalkkiviivoilla, tuolloin pula oli jopa enemmän lumesta kuin jäästä.

Lupaavalta ei näyttänyt myöskään kuluva talvi. Pyynikillä vallitsi lähinnä vesihiihtokelit, kunnes koitti viime viikkojen pakkaskausi. Ettei olisi liian auvoista, niin ihanteellisten jäädytysolosuhteiden kannalta on ollut jopa liikaakin pakkasta, jäädytyksen kun pitää tapahtua yöaikaan. Emme toki valita, nyt Pyynikillä alkaa olla jäätä vaaditut 20 cm ja pöytä katettu Pistejään tulla. 

Radan ohella toinen tärkeä elementti ovat kilpailijat. Iltavalaistuksessa käytävän kisan tunnelmassa on vetovoimaa ja sitä aistimaan saapuu jälleen näyttävä kattaus jääratataitureita, mm. neljä aikaisempaa voittajaa A-P Pylväs, Jussi Välimäki, Jari Koskimaa ja Rauno Kotanen.  Haastajikseen he saavat niin kokeneita konkareita kuin uusia yrittäjiä. Tämän vuoden erityispiirre näyttää olevan kahden polven kilpailijat. Ähtäriläisestä Koskimaan perheestä ollaan liikkeellä peräti kolmen auton voimin, kun isä-Jaria kirittävät pojat Jarkko ja Sakari. Kokkolan John K. Westmanille puolestaan vauhtia antaa toisen polven Emil Westman.

Pistejääradalla kilpaillaan perinteiseen tapaan speedwaysta tutuilla säännöillä. Mukana on 16 kilpailijaa + varakuljettajat. Ajetaan 20 neljän auton alkuerälähtöä, periaatteella kaikki kaikkia vastaan. Lähdöissä jaetaan pisteitä 3-2-1-0, jotka lasketaan yhteen. Lopuksi neljä eniten pisteitä saanutta ajavat finaalin, johon lähdettäessä pisteet nollataan. Finaalissa ratkeavat maaliintulojärjestyksen mukaisesti sijat 1 – 4. Muut sijoitukset ratkeavat alkuerissä kerättyjen pisteiden mukaisesti.

Kilpailu on hyvin nopeatempoinen, alkuerälähdöissä ajetaan vain kolme ratakierrosta (finaalissa neljä). Myös autot on pyritty saamaan tasaveroisiksi, sillä mukaan hyväksytään vain kahdella pyörällä raapivat, kardaani- tai etuvetoiset autot. Tyypiltään ne ovat ralli-, jäärata-, rallisprint- tai rallicross-kalustoa.

Tervetuloa seuraamaan Tampereen XLIII Pistejäärataa

Ossi-V. Takala

kilpailun tiedottaja

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.