Rallicrossin elävä legenda, lajin 5-kertainen Euroopan ja 4-kertainen Suomen mestari Matti Alamäki palaa takaisin suosikkilajinsa pariin 23.8. tulevassa viikonvaihteessa Oulussa ajettavassa SRC SM-Rallicrossin osakilpailussa . -Sarjapromoottori Aviator Oy sekä sen omistaja Pekka Mustakallio järjestivät tilaisuuden, josta ei voi enkä haluakaan kieltäytyä. Ajan jäljellä olevat Oulun ja Hyvinkään(13.9.) osakilpailut ja kalustona on sarjan Divisioona 1-luokkaa johtavan Marko Jokisen tallin omistama Peugeot 206, joka on sukua WRC-ralliautoille kuten yleensäkin kalusto Divisioona 1-luokassa, kertoo Matti Alamäki tyytyväisenä.

Matti Alamäen ura moottoriurheilussa kestää vertailun. Ura alkaa kaukaa 70-luvun lopulta, jolloin hän ajoi paitsi rata-ajon SM-sarjaa, myöskin jäärataa, josta Porschella irtosi mestaruus vuosina 1978 ja 1979. Aloitettuaan rallicross- uransa 1980 hän otti EM-pronssia Porschella sen aikaisessa GT-luokassa. Mitali kirkastui vuotta myöhemmin EM-kullaksi.

Rakennettuaan tiiminsä kanssa Porin Karjarannassa uuden Porschen ja saatuaan siihen ostettua Reinhold Joestilta 935 biturbo-moottorin, tuloksena oli 1985 Euroopan mestaruus, kun autosta oli ensi kotitekoisesti valmistettu nelivetoinen . Samoihin aikoihin ajoittuu myös osallistuminen Porschella ensimmäisenä suomalaisena Yhdysvaltain Coloradossa legendaariseen Pike’s Peak – mäkikilpailuun( hillclimb). Vasta muutama vuosi myöhemmin kilpailun ajoivat tehtaan Peugeoteilla mm. Ari Vatanen ja Juha Kankkunen.

Vaihdettuaan Lanciaan Matti Alamäki saavutti 1986 EM-pronssia ja vuotta myöhemmin EM-hopeaa. Saatuaan alleen Peugeot 205 T16:n, Alamäki saavutti kolme EM-titteliä lisää vuosina 1988, 1989 ja 1990, joista kaksi viimeisintä maksimipistein .

Suomen mestaruuksia on niinikään neljä v:lta 1986,1987, 1988 ja 1990. Mestaruusvuosien aikaan ajoittuvat myös useat EM-joukkuemestaruudet, jolloin Suomen joukkueessa ajoivat Alamäen ohella Seppo Niittymäki, Jukka Pelttari, Pekka Rantanen, Mauno Jokinen sekä Jarmo Lähteenmäki .

Vuoden suomalaiseksi moottoriurheilijaksi hänet valittiin 1989 ja se ei ole Suomen kaltaisessa moottoriurheilumaassa mikään pikku juttu!

-Viimeisimmän ”vakavasti otettavan” rallicrosskilpailun ajoin vuonna 1991 Martin Schancken Ford RS200:lla Ahveniston EM-osakilpailussa. Tuloksena A-finaalin paalu ja itse finaalin neljäs sija. Rallicrossin jäljellä oleviin SM-lähtöihin lähden kuten aina - vain voitto mielessä . Se on vähintä, mitä voin antaa minuun luottaville taustavoimille sekä yleisölle ja kyllä mainittu asenne on myös Matti Alamäen mieleen, kestomestari hymyilee .

Kuva: Promosport - Heikki Malinen

Ralli-SM tulosveikkaus

Kirjaudu sisään tunnuksellasi ja anna äänesi.

Äänestä tästä!

Kirjaudu

Uusimmat markkinoilla