Hyvää nousukautta elävä rallicross sai viikonvaihteessa jälleen uusia ystäviä. Kouvolan NEZ-kisassa lähtemättömän rallicross-kipinän sai mm. Jari Kohonen. Riihimäkeläinen autourheilutoimittaja lähti kisaan ”kannatuksen vuoksi”, mutta jo lauantaina uusi lajivalinta alkoi hahmottua. - Tietysti oli jo lähtiessä selvää, että N-ryhmän rallivireinen Opel Astra ei voi olla kovin kilpailukykyinen. Niinpä lähdin reissuun sillä mentaliteetilla, että ollaan mukana täytekuskina, Kohonen kertaa.

- Punnitus osoitti, että auto painaa 1 033 kg. Ylipainoa oli siis peräti 163 kiloa! Vastaavasti tehoa N-ryhmän moottorista löytyy n. 170 hv. Ei niillä eväin paljon ole varaa paukutella henkseleitä, Kohonen nauraa.

- Jo ensimmäisessä aika-ajossa lajin hienoudet alkoivat kuitenkin tulla esille. Vaikka olin auton puolesta totaalisesti altavastaajana, en jäänyt ”valovuotta” muille. Myös ensimmäinen yhteislähtö yllätti. Taisin johtaa starttiani ensi metrit, ennen kuin tehokkaammat pelit puhalsivat kahta puolta ohi.

Sunnuntain kokemukset olivat samanlaisia.

- Viivalta irtosin vähintään tasatahdissa etu- ja takavetoisten kanssa, ja päivän tähtihetkiä oli, kun 1-divisioonan nelivetoinen Ford Puma pysyi koko lähtökiihdytyksen takana. Olisi se saattanut pysyä takana jopa maaliin saakka, mutta hölmöilin auton penkalle ja se aika-ajo oli menetetty, Kohonen toteaa.

Seitsemän auton NEZ 2000 –luokasta irtosi kuudes lähtöruutu.

- Myös finaalistartti onnistui hyvin ja olin yllätyksekseni täysin kamppailussa mukana. Jokaisessa lähdössä kilpailijan pitää ajaa normaalia rataa hitaampi lisälenkki. Finaalissa päätin ajaa sen pois heti, jotta voisin keskittyä loppukierroksilla sijoitukseni parantamiseen. Kun kurvasin lisälenkiltä Crazy-Miken ja Sten Ojan perässä takaisin radalle, tuli vastaan odottamaton ylläri. Olin jo edellisessä aika-ajossa leikannut muutaman kerran maalisuoran alun kanttarilta, mutta lisälenkiltä tultaessa mutkasta tulikin jyrkempi. Yhtäkkiä horisontti alkoi kallistua ja kun pelastauduin kaadolta, oli Astra penkalla. Molemmat etutukivarret vääntyivät ja kisa oli sitten siinä. Mutta hauskaa oli silti, Kohonen vakuuttaa.

- Myytti siitä, että rallicross on pelkkää autojen rikkomista on minusta väärä. Ilman omaa ajovirhettä autossani ei olisi kisan jäljiltä ollut kuin yksi pieni lommo, eikä tekniikkakaan tuntunut kärsineen. Lisäksi rallirenkaita tuntuvasti halvemmat crossirenkaat ovat edelleen neljän startin jälkeen kuin uudet. Laji on siis melko edullinen harrastaa, vaikka kilometrejä viikonlopussa kertyy ihan mukavasti, Kohonen summaa.

- Toinen myytti on se, ettei etuvetoisella voi pärjätä. Minusta sekin on väärä oletus. NEZ-kisassa kaikki luokat ajavat sekaisin aika-ajoissa, joten samalla viivalla oli välillä taka- ja nelivetoisia. Tehon puutteesta ja ylipainosta huolimatta pysyin lähtökiihdytykset hyvin muiden kelkassa. Minulle jäi erittäin hyvä maku kisasta ja olen aivan varma, että kokeilu ei jää ainoakseni. Tosin auton teho-paino –suhde pitää ensin saada kohdalleen. Näin paljon ei ole varaa antaa tasoitusta, Kohonen miettii.

Kouvolan NEZ-rallicrossista esitetään ensi lauantaina MTV3-kanavalla tunnin mittainen kooste klo 13.55 alkaen.

- Sain vähän ”sisäpiirin tietoa”, että ulosajoni on tallennettu. Niinpä on mielenkiintoista itsekin nähdä tilanne ulkopuolisin silmin. Auton sisältähän sen olen jo kertaalleen nähnyt, Kohonen naurahtaa.

Teksti: Jari Kohonen

Suosittelemme markkinoilla

Ralli-SM tulosveikkaus

Kirjaudu sisään tunnuksellasi ja anna äänesi.

Äänestä tästä!

Kirjaudu

Tämä sivusto käyttää evästeitä, käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Ymmärrän