alt
alt


Haluaisitko kilpa-automekaanikoksi, mutta siihen ei ole ollut ennen mahdollisuutta? Nyt se on mahdollista, koska ensimmäistä kertaa Suomessa alkaa siihen suunnattu koulutus. Kyseisessä koulutuksessa pystyy suuntautumaan niin ratapuolelle kuin rallipuolellekin. Koulutuksen tarkka nimike on RS -korinrakentajan ja kilpa-automekaanikon työllistämiskurssi ja sen pääpaikka tulee olemaan Turussa.

Hankkeen "isähahmon" Raimo Skogin tavoite on auttaa nuoria työllistymään tälle saralle. Juuret koulutusideaan on lähtöisin jo vuosikymmenten takaa.

- Idea on lähtöisin omasta rallicross -harrastustaustasta ja työhistoriasta, kun ohjailin ja opetin syrjäytyneitä nuoria Järvenpäässä jo vuosina 1991-1993. Pyrkimys on auttaa nuoria löytämään työtä itselleen, joko ulkomaisissa tai kotimaisissa kilpatalleissa, miksei myös auttamaan ja tukemaan omien pienyritysten perustamista etenkin Suomeen, kertoi Skog.

Tarkkaa päivämäärää ei ole vielä olemassa, milloin koulutus alkaa, mutta runko sille on jo olemassa. Tärkeimmät kriteerit ovat kiinnostus ja innokkuus eikä tämä ole ainoastaan "äijien juttu".

- Koulutus tapahtuu Turussa ja perusopiskelun kesto on kahdeksan kuukautta, jonka jälkeen on olemassa mahdollisuus jatkaa opiskelua oppisopimusmuodossa. Tarkkaa alkamispäivämäärää ei vielä ole, mutta meillä on ensimmäinen palaveri asiaan liittyen 4.3. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti 20-25 -vuotiaille nuorille aikuisille, jotka käyvät läpi haastattelun, minkä pohjalta valitaan kurssilaiset. Koulutus sopii oikein hyvin myös naisillekin, jos kiinnostusta ja intoa vaan löytyy, Raimo sanoi.

Tämä on todella iso asia Suomen mittapuulla katsottuna, koska tässä maassa ei ole ollut pitkään aikaan mitään vastaavaa koulutusmahdollisuutta. Ulkomailla on ollut vastaavia koulutuksia, mutta ne ovat olleet hinnoiltaan varsin kalliita. Nyt jos koskaan voidaan sanoa, että pitkäjänteisyys ja yrittäminen palkitaan.

- Kotimaassa ei ole pitkään aikaan ohjattu nuoria aikuisia jopa kansainvälisille kilpa - ja moottoriurheilumekaanikon uralle, mutta ulkomailla vastaavia on järjestetty. Ne ovat olleet tietty melko kalliita koulutuksia, koska esimerkiksi USA:ssa vastaava koulutuksessa on ollut täysin lukukausimaksullinen ohjelma. Tämän toteuttamiseen on mennyt aikaa kolme vuotta ja kolme kuukautta, läpi tuli käytyä 15 eri oppilaitosta ja instanssia ennen kuin homma meni läpi! Sitkeys palkittiin vihdoinkin, totesi Skog.

Raimo sanoi, että koulutukseen opettajiksi tulee maailmankin mittakaavalla katsottuna todelliset ammattilaiset.

- Olen värvännyt rata-autoilupuolelle Euroopassakin vastaavia töitä vuosikausia tehneen Petri Myllärisen ja rallipuolen osaaja on virolainen Sven Kuus, jolla on pitkä kokemus ralliautojen rakentelusta oman yrityksensä nimiin sekä muun muassa Tommi Mäkisen tiimissä aiempina vuosina.

alt
alt


Nyt innokkaille on tarjolla elämänsä tilaisuus päästä moottoriurheilun parissa mukaan isoihin ympyröihin Suomesta käsin.

- Miltä kuulostaa, töihin Formula Ykkösiin? Eli käytännössä MacLaren F1 -tiimissä työskentelee edelleen yksi suomalainen mekaanikko, jonka Myllärisen Petri on aikoinaan Eurooppaan vienyt töihin, ensin toki pienempiin tiimeihin, mutta kuitenkin. Suomalaista mekaanikko-osaamista tiedustellaan Mylläriseltä aina aika-ajoin ja RS -ajovalistuksella on kontaktit yhteistyötiimeihin myös Euroopassa eli työharjoitteluun pääsee sinnekin, jos haluaa. Koulutuksen yhtenä "mentorina" on suostunut myös toimimaan rallicrossin moninkertainen Euroopan Mestari Matti Alamäki, joka on vanha kilpakumppanini ja hyvä ystäväni, valoitti Skog koulutuksen mahdollisuuksista.

Loppuun RS-Ajovalistus RY:n toimintavastaava Raimo Skog haluaa kiittää kaikkia tahoja, jotka ovat mahdollistaneet koulutuksen onnistumisen

- Haluan korostaa, että olen suunnattoman iloinen, että tämä alkaa. Suuret kiitokset henkilöille, jotka ovat kannustaneet minua jatkamaan tämän asian puolesta. Erityisesti isot kiitokset Kaarinan Pajamestarit Jarkko Åkerbergille ja Risto Toloselle sekä asian lopullisesti päätökseen vieneelle Turun Aikuiskoulutuksen Ossi Rostenille.

Käy katsomassa nettisivuja, mistä löytyy myös yhteystiedot, minne voit lähettää sähköpostia tämän asian tiimoilta: www.rsdfinland.com

Kuvat Raimo Skogin omasta kuvagalleriasta

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Tulokset lähimmäksi arvanneelle jälleen luvassa mainetta ja kunniaa!

Kirjaudu sisään tunnuksellasi ja anna äänesi.

Äänestä tästä!

Kirjaudu