Iltalehti F1 uutiset

Iltalehden 20 tuoreinta uutista - Formulat
 1. Max Verstappen haluaa ajaa vain kärjessä. Hollantilainen Max Verstappen puhui kotimaansa tv:ssä siitä, mikä häntä motivoi formula ykkösissä, eli voittaminen. Verstappen sanoi, että mikäli hän ei pysty kilpailemaan voitosta, hän lopettaa F1-uransa.
 2. Vuoden 2021 F1-säännöissä on yllättävä muutos. Siinä kohtaa piti vähän hieraista silmiään. Toki Kansainvälinen autoliitto FIA haluaa yhdessä F1-oikeuksia hallitsevan Liberty Median kanssa rukata formula ykkösten sääntöjä niin, että kilpailusta tulisi tasaisempaa ja edullisempaa. Yhtenä keinona kustannusten karsimiseen – ja siten lajin osallistumiskynnyksen madaltumiseen – vuoden 2021 säännöissä laajennetaan kaikille yhteisiksi tarkoitettujen standardiosien käyttöä. Tavoite on kannatettava ja toivottavasti tulemme näkemään uusia kilpailukykyisiä F1-talleja.
 3. Viime vuosien F1-tilastot ovat sarjan moninaisuuden kannalta masentavaa luettavaa. Lajin historiankirjoihin jää pian päättyvältä vuosikymmeneltä vain kolme kuljettajien ja kaksi valmistajien maailmanmestaria. MM-titteliä ovat päässeet juhlimaan Red Bull ja Sebastian Vettel (2010–13) sekä Mercedes (2014–19), Lewis Hamilton (2014–15, 2017–19) ja Nico Rosberg (2016). Edellä mainittujen tallien lisäksi sarjan kärkikolmikon on jo pitkään täydentänyt Ferrari, ja tämä kolmikko on vienyt vuonna 2014 alkaneella hybridiaikakaudella nimiinsä paitsi kaikki 121 GP-voittoa myös yhtä vaille kaikki paalupaikat. Felipe Massan paalupaikka Williamsilla vuoden 2014 Itävallan GP:ssä on ainoa poikkeus.
 4. Mikään ei viittaa siihen, että F1-sarjan oligarkia olisi uhattuna ensi kaudella. Keskikasti saa selkäänsä radalla ja kabinetissa, kirjoittaa Mikko Hyytiä. F1-sarjan keskikastista on puhuttu viime vuodet hieman leikkisään sävyyn joko ”kakkosdivisioonana” tai ”Formula 1,5:nä”. Keskikastin muodostavien McLarenin, Renault’n, Toro Rosson, Racing Pointin, Alfa Romeon ja Haasin kannalta asetelmassa ei kuitenkaan ole mitään hauskaa – eikä niin pitäisi olla kenenkään muunkaan silmissä.
 5. Karun Chandok jakoi varsin erikoisen muiston Kimi Räikkösestä. Sky Sportsille asiantuntijatehtävissä työskentelevä Chandok oli kutsuttu Motor Sport -lehden tapahtumaan, jossa käytiin läpi mennyttä F1-kautta. Kausianalyysien lisäksi häntä pyydettiin kertomaan, millainen Kimi Räikkönen on. Intialainen jakoi yleisölle tarinan Räikkösen luonteen villimmästä puolesta.
 6. Mercedeksen F1-kuljettaja Valtteri Bottas osallistui perjantaina Pariisissa FIAn palkintogaalaan. Kolmannen kautensa Mercedeksellä ajanut Valtteri Bottas sijoittui MM-pisteissä toiseksi tallikaverinsa Lewis Hamiltonin jälkeen. Kyseessä oli Bottaksen F1-uran paras loppusijoitus. Ensimmäisellä Mercedes-kaudellaan Bottas oli kolmas, viime vuonna hän jäi viidenneksi.
 7. Valtteri Bottaksen itsenäisyyspäivä oli kiireinen. Valtteri Bottaksen Instragram-tilin mukaan hän ehti perjantaiaamupäivällä hakea tuntumaa viikonloppuna ajettavaan asfalttiralliin. Bottas ravisteli Citroënin täysveristä WRC-petoa Paul Ricardin radalla ennen kuin sai helikopterikyydin Pariisiin. Ilmeisesti kartturi Marko Salmisen seura oli yllättävän viihdyttävää, koska suomalainen myöhästyi Kansainvälisen autoliitto FIA:n lehdistötilaisuudesta. Suomalaisen oli määrä esiintyä F1-pronssimiehen Max Verstappenin ja mestaruuden voittaneen Lewis Hamiltonin välissä, mutta hopeasankaria ei näkynyt Louvre-museon lavalla lainkaan.
 8. Voisiko Lewis Hamilton siirtyä Ferrarille? Tätä kysymystä on pohdittu F1-piireissä jo pidemmän aikaa. Aihe nousi taas esiin viime viikonloppuna ajetun Abu Dhabin GP:n alla, kun italialainen La Gazzetta dello Sport kertoi Hamiltonin tavanneen Ferrarin puheenjohtajan John Elkannin kaksi kertaa tämän vuoden aikana. Mielipiteitä Hamiltonin mahdolliseen Ferrari-siirtoon liittyen kysyttiin Abu Dhabissa niin Charles Leclerciltä, Sebastian Vetteliltä, Mattia Binottolta, Toto Wolffilta kuin Hamiltonilta itseltäänkin.
 9. Mercedes maksaa ensi kauden F1-sarjaan osallistumisesta enemmän kuin yksikään talli on koskaan maksanut. Kaudella 2019 kuudennet peräkkäiset kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruudet voittanut Mercedes maksaa ensi kauden F1-sarjaan osallistumisesta yhteensä 5 490 812 dollaria. Summa on F1-historian korkein osallistumismaksu. FIAn määrittämä perusmaksu on 556 509 dollaria tallia kohden. Tähän päälle tulevat tämän kauden MM-pisteiden pohjalta laskettavat lisät. Valmistajien maailmanmestaruuden voittanut Mercedes joutuu maksamaan 6 677 dollaria per piste, muut tallit 5 563 dollaria per piste.
 10. Kimi Räikkönen hyvästeli tiistaina Alfa Romeon C38-auton. F1-sarjan lopputuloksissa 12:nneksi sijoittunut Alfa Romeon Kimi Räikkönen päätti kautensa ajamisen osalta tiistaina, kun hän kiersi Yas Marinan radan Abu Dhabissa 93 kertaa. Alkuperäinen tavoite oli ajaa huomattavasti enemmän, mutta Alfa Romeon C38-autoon iskenyt tekninen vika päätti päivän hieman etuajassa. Abu Dhabissa ajettiin tiistaina ja keskiviikkona rengastestit. Kaikilla talleilla oli molemmille testipäiville käytössään 10 rengassettiä. Paketti koostuu sekä kauden 2019 että kauden 2020 renkaista: tämän kauden seoksista tallit saivat valita käyttöönsä viisi, ensi kauden seoksista kuusi.
 11. Molemmat suomalaiset ylsivät 20 parhaan joukkoon. – Antakaa minulle uusi ratti, koska kytkimessä on jotain vikaa. Antakaa minulle uusi ratti, nyt! Tämä tilanne muistetaan päättyneeltä F1-kaudelta Monzassa. Kimi Räikkösellä oli paha ongelma Alfa Romeonsa kanssa.
 12. F1-lähtöruudukossa saatetaan nähdä ensi kaudella Aston Martin -nimellä kulkeva talli. F1-sarjassa kilpailevan Racing Point -tallin omistava kanadalainen miljardööri Lawrence Stroll saattaa ostaa brittiläisen autonvalmistajan Aston Martinin. Asiasta uutisoi RaceFans-sivusto omiinsa ja Autocar-lehden selvityksiin perustuen. RaceFansin mukaan Stroll harkitsee ostoa, sillä Aston Martinin osakkeen arvo on pudonnut noin vuodessa 19 punnasta viiteen puntaan.
 13. Sunnuntaina Abu Dhabissa päättyi yksittäisen kauden lisäksi kokonainen F1-vuosikymmen. Kun kymmenen viime kauden F1-tilastot lyö yhteen, eteen piirtyy varsin synkkä kuva. Ykkösissä on vallinnut 2010-luvulla todellinen harvainvalta. Mestaruuden on saavuttanut vain kolme eri kuljettajaa – Lewis Hamilton, Nico Rosberg ja Sebastian Vettel – ja mestaruudet tulivat kahden eri tallin – Mercedeksen ja Red Bullin – autolla.
 14. Ferrarin toiminta Abu Dhabin GP:ssä on puhuttanut F1-kauden päättymisen jälkeen. Voimayksikkönsä ja erityisesti sen polttoainejärjestelmän johdosta sekä muiden tallien että FIAn silmätikuksi kauden mittaan joutunut Ferrari tuomittiin sunnuntaina ajetun Abu Dhabin GP:n jälkeen 50 000 euron sakkoon. FIA havaitsi ennen kilpailua tehdyssä mittauksessa, että Charles Leclercin autossa oli 4,88 kiloa enemmän polttoainetta kuin Ferrari oli ilmoittanut. Tällainen ylitys rikkoo selkeästi lajin teknisiä sääntöjä, ja monet odottivat Leclercin tulevan hylätyksi. Loppujen lopuksi monacolainen sai kuitenkin pitää kolmossijansa, ja rangaistus kohdistettiin vain Ferrariin tallina.
 15. Kimi Räikkösen testipäivä Abu Dhabissa päättyi ennen aikojaan. Alfa Romeon Twitterissä tekemän tiedotuksen mukaan Räikkösen tiistaipäivä päättyi tekniseen vikaan. Vaikka vauhtia ei löytynyt, sveitsiläistalli kertoo olevansa tyytyväinen suomalaisen ajaman 93 kierroksen aikana saatuun dataan.

Suosittelemme markkinoilla

Kirjaudu

Uusimmat markkinoilla