Iltalehti ralliuutiset

Iltalehden 20 tuoreinta uutista - Ralli
 1. Rallin maailmanmestari Ott Tänak kertoi siirtonsa syistä FIA:n palkintogaalan yhteydessä viikonloppuna Pariisissa. Tallipäällikkö Tommi Mäkisen alaisuudessa Toyotalla tänä vuonna rallin maailmanmestaruuden voittanut Ott Tänak vaihtaa leiriä ensi kaudeksi. Kuten julkisuudessa on aiemmin kerrottu, Tänak hyppää kilpailevaan Hyundain rallitiimiin.
 2. Odotukset Jari-Matti Latvalan ralliuraa kohtaan olivat kymmenisen vuotta sitten huipussaan. Latvalasta puhuttiin mahdollisena, jopa todennäköisenä, maailmanmestarina, mutta tuo ennustus ei ole milloinkaan toteutunut. Tällaisesta ristiriidasta johtuen on selvää, että Latvala on saanut vuosien varrella niskaansa ison saavillisen kuraa.
 3. M-Sport Ford etsii korvaajaa Elfyn Evansille. Esapekka Lappi on ollut vaikeassa tilanteessa siitä lähtien, kun häneltä lähti työpaikka alta. Lapin edustama Citroën päätti yllättäen vetäytyä rallin MM-sarjasta, kun se menetti ykköstähtensä Sébastien Ogierin. Lapilla on yksi oljenkorsi jäljellä. M-Sport Ford tarvitsee vielä yhden kuskin riveihinsä, kun Elfyn Evans karkasi Tommi Mäkisen haavissa Toyotalle.
 4. Jari-Matti Latvala on vienyt rallin MM-sarjassa suomalaiskuljettajien jäsentenväliset nimiinsä seitsemänä vuotena peräjälkeen. Jari-Matti Latvalan ammattilaisuran alkuvaiheessa suomalaisten huomio kohdistui myös Mikko Hirvoseen, mutta Hirvosen lopetettua muutama vuosi mentiin niin, että kaikki odotukset kohdistuvat Latvalaan. – Olen halunnut edustaa Suomea ja tuoda suomalaisuutta ilmi. Meidät on tunnettu vahvana moottoriurheilukansana, ja totta kai se on ollut pettymys, etten ole itse pystynyt mestaruutta voittamaan, Latvala sanoo.
 5. Kalle Rovanperä on jo alkanut valmistautua ensimmäiseen kauteensa WRC-tehdaskuljettajana. Toyotan rallitallin tehdaskuljettajaksi nostettu Kalle Rovanperä ja hänen kartanlukijansa Jonne Halttunen pääsivät testaamaan uutta työkaluaan, Toyota Yaris WRC:tä, keskiviikkona. Kyseessä oli Rovanperän ensimmäinen totinen testi autolla, jolla hän kilpailee ainakin vuodet 2020–21. Testin on tarkoitus valmistaa sekä Rovanperää että autoa tammikuun lopulla Etelä-Ranskassa ajettavaan MM-kauden avaukseen, Monte Carlon MM-ralliin.
 6. Jari-Matti Latvala ajoi Toyotan tehdaskuljettajana kolmen kauden ajan. Toyotasta tuli Latvalalle pelastusrengas pian sen jälkeen, kun aiempi työnantaja Volkswagen oli ilmoittanut vetäytyvänsä MM-sarjasta kauden 2016 päätteeksi. Volkswagenin lisäksi myös Fordilla ajanut Latvala kertoi ensimmäisen Toyota-kauden alla olleensa alkuun ihmeissään, kun huoltorekassa saattoi ensimmäisen kerran puhua suomea. Tommi Mäkisen ympärilleen rakentama talli oli tuolloin, ja on jossain määrin edelleen, hyvin suomalainen.
 7. Jari-Matti Latvalan vuosi 2019 oli monella tavalla uran raskain. Elämässä oli niin isoja töyssyjä, ettei edes MM-sarjan kokenein kuski pystynyt korjaamaan kurssiaan. Neljä mahdollisuutta. Neljä epäonnistumista. Vuosina 2013–16 Jari-Matti Latvala pääsi tavoittelemaan unelmaansa rallin MM-sarjan ylivoimaisesti parhaalla autolla.
 8. Kuusinkertainen maailmanmestari Sébastien Ogier, 35, saa kaudella 2020 rinnalleen rallihistorian puhutuimman lupauksen, Kalle Rovanperän, 19. Tommi Mäkisen johtamalla Toyotan rallitallilla on kadehdittavan monipuolinen kuljettajakolmikko kaudelle 2020. Kuusinkertainen maailmanmestari Sébastien Ogier yrittää palata yhden välivuoden jälkeen valtaistuimelleen, Elfyn Evans on ottamassa viimeisiä askeleitaan matkalla todelliseksi huippukuljettajaksi, ja Kalle Rovanperä pääsee viimein maistamaan WRC-auton vauhtia niissä kaikkein kirkkaimmissa valoissa.
 9. Kalle Rovanperä ottaa keskiviikkona tuntumaa Toyotan WRC-autoon. Pitkään kiertäneet huhut saivat sinettinsä viikko sitten, kun Toyotan rallitalli vahvisti ensi kauden kuljettajikseen Sébastien Ogierin, Elfyn Evansin ja Kalle Rovanperän. Ogierin sopimus on yksivuotinen, Evansin ja Rovanperän kaksivuotinen.
 10. Tomi Tuominen siirtyy MTV:ltä Yleen. Pitkän uran MTV:llä tehnyt tv-kasvo Tomi Tuominen, 48, siirtyy Yleen. Tuominen toimi päättyneellä F1-kaudella C Moren F1-studion isäntänä, minkä lisäksi hän on muun muassa ankkuroinut Tulosruutua. Tuominen nähdään ensi vuonna Ylen kanavilla rallilähetyksissä. Tuomisella on vankka rallitausta, sillä toimittajan työn lisäksi mies on toiminut kartanlukijana peräti 34 MM-rallissa. Yle kertoi asiasta verkkosivuillaan.
 11. Toyotan WRC-tiimi vahvisti viime viikolla, että tallin kokoonpano menee täysin uusiksi ensi kaudeksi. Walesilainen Elfyn Evans on yksi Toyotan uusista kuljettajista. Päättyneellä kaudella MM-sarjassa oli kolme todellista tähteä – Toyotan Ott Tänak, Hyundain Thierry Neuville ja Citroenin Sebastien Ogier, jotka taistelivat keskenään mestaruudesta. M-Sport Fordin Evans sijoittui kärkikolmikon perässä viidenneksi, tasapistein nelostilan ottaneen Andreas Mikkelsenin kanssa. Evansilta jäi kolme osakilpailua ajamatta selkävaivojen vuoksi, mutta siitä huolimatta hän jätti taakseen muun muassa kaikki suomalaiset WRC-kuljettajat. Evansille tuli kauden aikana kaksi ulosajoista johtunutta keskeytystä, mutta kaikissa muissa ralleissa hän oli kuuden parhaan joukossa.
 12. Ensi kauden Chilen MM-ralli on peruttu. Muun muassa Autosport-lehti kertoo, että kauden 2020 neljänneksi MM-ralliksi aiottu Chilen-osakilpailu jää ajamatta maan levottomuuksien takia. Chilessä puhkesi lokakuussa mielenosoituksia ja mellakoita, kun pääkaupunki Santiagossa ilmoitettiin metrolippujen hintojen korotuksista. Hintoja korotettiin noin neljällä sentillä. Korotus on sittemmin peruttu.
 13. Ott Tänakin tiimiin kuuluva Markko Märtin kritisoi Tommi Mäkistä kovin sanoin. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen sai alkuviikolla kovaa kritiikkiä Markko Märtinilta, joka hoitaa rallin maailmanmestarin Ott Tänakin asioita. Mäkisen johtaman Toyotan rallitiimin yhteistyö Tänakin ja Märtinin kanssa päättyi tähän vuoteen. Tänak taustajoukkoineen kävi neuvotteluita jatkosta Toyotan kanssa, mutta lopulta virolaisen uudeksi työpaikaksi valikoitui Hyundain WRC-talli.
 14. 14 osakilpailusta koostuva rallin MM-kalenteri kaudelle 2020 saattaa vielä muuttua. Ensi kauden neljänneksi osakilpailuksi kaavaillun Chilen MM-rallin toteutuminen on vaarassa. Chilessä on tarkoitus ajaa 16.–19. huhtikuuta. Chileläisen MundoRally-sivuston mukaan kilpailun kohtalosta päätetään perjantaina.
 15. Toyotan pääjohtajan Akio Toyodan mukaan Jari-Matti Latvala oli ratkaisevassa osassa, kun japanilainen autojätin pomo teki päätöksen paluusta rallin MM-sarjaan. Toyodan mukaan hän teki päätöksensä, kun oli jutellut Latvalan kanssa Suomessa vuonna 2014. Suomalaisen ystävällisyys ja muistot Corollasta ja Celicasta tekivät lähtemättömän vaikutuksen pääjohtajaan. Ison pomon kommentit lämmittivät Latvalan mieltä

Suosittelemme markkinoilla

Kirjaudu

Uusimmat markkinoilla