Suvi Nisulan koordinaattori-tittelin alle mahtuu paljon erinäisiä tehtäviä. Kuva: Laurent Gayral

Suvi Nisula tunnetaan jo autourheilun monitoiminaisena – eikä suotta. 28-vuotias neito toimii Pohjois-Euroopan Formula 4 -sarjan koordinaattorina (SMP F4 NEZ Championship) sekä hän on ehtinyt mahduttamaan aikatauluihinsa jopa viisitoista rallia kartanlukijana.

Kuten yleensä, myös Nisulan kohdalla hänen moottoriurheilutarinansa johtaa juurensa lapsuuteen.

– Voisi sanoa, että kipinä lähti kolmen kuukauden ikäisenä, kun pääsin mukaan ensimmäiseen autourheilutapahtumaan, jossa oma isäni ajoi – isäni, joka on harrastanut moottoriurheilun parissa lähemmäs puoli vuosisataa. Siitä lähtien olen kiertänyt mukana milloin rallisprinteissä, jäärata-ajoissa, rallicrosseissa ja ralleissa, Nisula taustoittaa.

Merkittävä käännekohta Nisulan kohdalla tapahtui hänen Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa suoritettujen opiskelujen kautta.

– Autourheilusta aina kiinnostuneena, pääsin mukaan Neste Ralliin liittyvään projektiin, joka poiki ilokseni kesätyön Neste Rallissa markkinointiassistenttina vuonna 2013. Kyseisen rallikesän jälkeen sain tilaisuuden jäädä pysyvämmin taloon, ympärivuotiseksi työntekijäksi. Loppujen lopuksi toimin Neste Rallin markkinointikoordinaattorina aina vuoden 2015 syksyyn, jolloin koittikin uudet haasteet minulle silloin vieraammissa Racing-ympyröissä, Koiranen GP:n riveissä, missä edelleen vaikutan.

– Lisäksi tänä vuonna tuli mahdollisuus kokeilla Neste Rallissa minulle aivan uutta roolia: toimia CRO:na, eli kuljettajien yhteyshenkilönä. Tartuin tietenkin tähänkin tilaisuuteen! Nisula kertaa.

Kesätöistä lähtenyt ammattiura johti seuraavaan haasteeseen, kun hänelle tarjottiin työ Koiranen GP:ltä.

– Nykyisessä työssäni toimin koordinaattorina SMP F4 NEZ -sarjassa, eli Pohjois-Europpassa ajettavassa Formula 4 -sarjassa, jota Koiranen GP hallinnoi ja jossa se toimii promoottorina. Tänä vuonna, edellä mainitun sarja lisäksi, järjestimme Espanjan Formula 4 -sarjaa. Kisareissuja Suomen lisäksi tuli näin ollen heitettyä niin Venäjälle, Viroon, Hollantiin, Espanjaan, Portugaliin kuin Ranskaankin – yhteensä 14. Toimintaympäristö on erittäin kansainvälinen, ja noin puolet vuodesta olen toiminut Espanjan Barcelonasta käsin, etenkin koska hallimme on ollut täällä.

– Koordinaattori-tittelini alle mahtuu paljon erinäisiä tehtäviä, koska pääorganisaatiomme on kokonaisuudessaan pieni, vaikka puhutaan kokonaisesta Pohjois-Eurooppaa kiertävästä F4-sarjasta, jota hallinnoida. Kuskeineen, koutseineen, mekaanikkoineen, vieraineen kaikkineen meitä on kiertämässä sarjan mukana noin 90 ihmistä, keille kaiken lisäksi järjestämme kisaruokailut oman kokkimme voimin omasta cateringista.

Nisula on mukana muun muassa kisakalenterin ja kauden rakentamisessa, hän hallinnoi markkinointimateriaalivirtaa, auttaa teknisen puolen logistiikassa ja hoitaa organisaation  matkat ja hotellit.

– Lisäksi tuen kirjanpitoa, toimin kommunikaattorina sarjassamme mukana olevien ihmisten kesken, jotta kaikki ovat tietoisia aikatauluista ja tapahtumien kulusta, plus kisaviikonloppuna paikan päällä annan täyden tukeni ja huolehdin, että kaikki on kuten pitää ja hommat pyörii aina alkuvalmisteluista palkintojen jakojen kuohuviiniräiskeisiin sekä purkuun – venyn avuksi mihin milloinkin.

– Nautin suunnattomasti työstäni kaikkine haasteineen ja tiukkoine aikatauluineen. Ennen kaikkea parasta on ympäri maailmaa mukana olevat ihmiset, keiden kanssa kausi viedään läpi ja koetaan kaikki mahdolliset tunnevyöryt, suruista ilon hetkiin ja hienoihin onnistumisiin.

– Ensi kautta 2018 odotan etenkin, sillä Pohjois-Euroopan sarjan lisäksi pääsemme kehittämään Suomeen omaa Formula-sarjaa.

Suvi Nisula on saanut paljon ystäviä maailman varikoilta. Kuva: Javier Jimenez

Vaikka työ vie naista mennessään ympäri maailmaa, ehtii hän vapaa-ajallaan myös Suomessa toimimaan kartturina. Sekin ura alkoi, kun Nisula tapojensa mukaan tarttui tilaisuuteen.

– Kartturin hommiin päädyin AKK:n innoittamana ja aina vauhdista pitäneenä. Muutama vuosi takaperin aloin pohtimaan tosissani kartturiksi ryhtymistä ja kuinka ollakaan, rallitutkinto tuli lopulta suoritettua pikavauhtia, tarvittavat varusteet hankittua ja muutama päivä tutkinnosta istuin elämäni ensimmäisessä nuottikisassa – siitä ajatus harrastukselle lähti.

– Olen saanut mahdutettua joka vuodelle yllättävän määrän ralleja omien työreissujeni lisäksi. Kaikkinensa olen osallistunut noin 15 ralliin, pääasiassa Historic Rallien puolella. Tuleva vuosi 2018 riippuu täysin F4-työni aikatauluista. Tällä hetkellä kalenterissa on ainakin tammikuulle yksi talviralli tiedossa.’

Lopuksi tämä energiapakkaus lähettää terveiset kaikille autourheilusta kiinnostuneille naisille.

– Naisena autourheilusta kiinnostuneille naisille voin todeta, että mikäli kiinnostusta löytyy, kannustan lähtemään mukaan toimintaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, oli kyse itse kilpailemisesta tai sen parissa työskentelemisestä. Autourheilumaailma on haastava, mutta myös monipuolinen, ja uskon, että siltä saralta löytyy jokaiselle jotain mieleistä. Kaikki riippuu paljon omasta aktiivisuudesta ja mitä on halukas ja valmis tekemään, Nisula kannustaa.

Teksti: AKK Naistyöryhmä / Laura Suvanto

Kirjaudu