Mervi Kallio on päässyt haastattelemaan myös F1-kisoissa vierailleita tähtiä kuten Usain Boltia. Kuva: Mervi Kallion kuva-arkisto

Mervi Kallio on kiertänyt kohta kaksi vuotta Formula 1 -sirkuksen mukana C More -TV-kanavan varikkotoimittajana. Lukuisat matkustuspäivät ja läheisistä erossa oleminen ovat toimenkuvan ikävämpi puoli, mutta Kallio tiedostaa olevansa etuoikeutetussa asemassa kuninkuuslajin ytimessä.

Vuosia MTV3:n urheilutoimittajana työskennellyt Mervi Kallio vedettiin mukaan F1-maailmaan yhtäkkiä ennen kauden 2016 alkua. Kahden osakilpailun jälkeen nainen saa toisen kautensa päätökseen autourheilun huippupaikalla.

– En oikeastaan viime kauden alussa osannut odottaa mitään. Vähän mietitytti se, miten pääsen sisään lajiin ja miten helposti tutustuisin varikolla työskenteleviin ihmisiin, kun kaikki aina puhuvat siitä, että laji ja sen parissa työskentelevät ihmiset ovat niin sisäänpäin lämpeäviä, Kallio toteaa.

Pian oli kuitenkin selvää, että Kallio oli kuin tehty rooliinsa. Sekä haastateltavat, katsojat että kamera rakastivat valovoimaista persoonaa. Kahdessa vuodessa hän on myös ehtinyt oppia paljon lajin saloista.

– Lähdin Formula-maailmaan avoimin mielin ja nämä kaksi kautta ovat olleet aivan huikeita. Olen oppinut ja opin lajista koko ajan valtavasti. Olen tutustunut uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin ja paikkoihin ja päässyt kokemaan ja tekemään asioita, joista en koskaan olisi osannut uneksiakaan. Vaikka päivät ovat pitkiä ja hommia painetaan tunteja laskematta, tunnen olevani etuoikeutettu siitä, että saan tehdä työtä, jota rakastan ja josta inspiroidun.

F1-toimittajan työnkuva on hyvin laaja. Mervi oikealla Super Mario Brostina. Kuva: Mervi Kallion kuva-arkisto

Energisen naisen mukaan hänen työssään on parasta se, ettei koskaan ole samanlaista päivää.

– Mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa ja kaikkeen pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Ja ihmisethän kaikessa tekemisessä ovat parasta. Niin omat tiimiläiset kuin muut toimittajat, kuvaajat, tiimien henkilökunta ja kuljettajatkin. Mukavien ja ammattitaitoisten ihmisten kanssa on mukava tehdä töitä. Varikolla autamme toinen toisiamme, oli kyse sitten teknisestä ongelmasta tai uutisesta.

Kalliolle kausi 2017 on ollut erityisen mielenkiintoinen, kun sekä Kimi Räikkönen että Valtteri Bottas ovat ajaneet huipputalleissa ja menestyneet hienosti.

– On ollut hienoa olla välittämässä tunnelmia suomalaisille kahdesta upeasta suomalaiskuljettajasta. Heidän puolesta liputan aina! Molemmat sekä Valtteri että Kimi ovat upeita, joskin luonteeltaan hyvin erilaisia, urheilijoita. He ovat aina rehellisiä omia itsejään. Heillä ei ole minkäänlaista egoilun tarvetta. Mitä tulee muihin kuljettajiin, Daniel Ricciardosta tuntuu pitävän kaikki. Hän on aina hauska ja hyväntuulinen, rehellinen ja muita kunnioittava. Lewis Hamilton jakaa varikolla mielipiteitä, mutta minä pidän hänestä.

C Moren F1-tiimi vasemmalta Tomi Pulkkinen, Niki Juusela, Mervi Kallio ja Toni Vilander. Kuva: Mervi Kallion kuva-arkisto

Matkustaminen 20 osakilpailuun ympäri maailman maaliskuun lopusta marraskuun loppuun on luonnollisesti raskasta, mutta Kallio on onnekkaassa asemassa geeniperimänsä ansiosta.

– Jos en olisi perinyt näin hyviä unenlahjoja isältäni, niin varmasti raskainta olisi matkustaminen ja aikaerot. Osaan kuitenkin nukkua missä vain ja lähestulkoon milloin vain. Siksi harvoin kärsin jet lagistä.

Kuvaustiimi matkustaa kaukokisoihin tiistaisin ja Euroopan kisoihin keskiviikkoihin. Matkustuspäivä kertyy vuodessa yli 150.

– Raskainta tässä työssä on varmasti läheisistä erossa oleminen. Työ vie minua ympäri maailmaa ja matkapäiviä kertyy paljon. Oma elämä läheisten ja ystävien kanssa menee F1-kalenterin ehdoilla. Onneksi minulla on ympärillä niin valtavan ihania ihmisiä, jotka ymmärtävät, että tämä on nyt tämä vaihe elämässäni, eivätkä pahoita mieltään, vaikka usein joudun jäämään pois yhteisistä juhlista tai illanistujaisista. Onneksi WhatsApp-puhelut ovat ilmaisia, muuten puhelinlaskuni paukkuisivat punaisella, Kallio naurahtaa.

20 osakilpailua tarjoaa hyvin erilaisia kisapaikkoja erilaisissa kulttuureissa. Kalliolta kysytäänkin usein mihin kannattaa matkustaa paikan päälle seuraamaan.

– Monacon GP:stä pidän, vaikka viikonloput ovat aina todella kiireisiä. Pidän siitä, että tapahtuu. Monacossa on aivan erityinen tunnelma, mutta katsojille paikka voi tuntua ahtaalta ja kaoottiselta. Lippujen hinnatkin nousevat pilviin. Singaporen GP:stä pidän paljon. Iltakisoissa on oma fiiliksensä ja Singapore paikkana on myös todella viihtyisä. Kauden avauskisassa Melbournessa on myös hyvä tunnelma. Kausi on alussa ja kaikki on mahdollista. Ja totta kai, kaikki jotka ovat käyneet Australiassa tietävät, että maassa vaan on jotain maagista. Ilmapiiri on rento ja ihmiset Down Underissa äärettömän mukavia.

Kuvaaja Tomi Pulkkinen ja Mervi Kallio matkustavat yli 150 päivää vuodessa F1-kilpailuissa. Kuva: Mervi Kallion kuva-arkisto

Paljon on ehtinyt sattua ja tapahtua kahden vuoden aikana, jotka Kallio on viettänyt F1-sirkuksen mukana. Nouseeko joku muisto päällimmäiseksi mieleen?

– Mieleenpainuvia muistoja on mahtunut paljon, niin isoja kuin pieniä. On pieniä kohtaamisia ja tapahtumia, jotka ovat jäänet mieleen ja sitten isoja myös. Valtterin ensimmäinen paalupaikka Bahrainissa ja voitto Sotshissa ovat tietysti jääneet mieleen. Samoin Kimin paalupaikka Monacossa. On ollut valtavan hienoa seurata suomalaisten edesottamuksia paikan päältä. Ikävin muisto on tältä kaudelta, kun Meksikossa poliisi vei kaikki käteisemme. Tilanne ei tuntunut uhkaavalta, mutta tajusimme kuvaajani Juhan kanssa, että jos tässä maassa meille tapahtuu jotain, kukaan ei auta, sillä poliisikin on soluttautunut rikollisuuteen ja koko maa täysin korruptoitunut.

F1-kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Brasiliassa. Lähetykset näyttää C More -kanava.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

F1–TOIMITTAJA MERVI KALLION BLOGI: TARTU AINA MIELENKIINTOISEEN HAASTEESEEN

Ralli-SM tulosveikkaus

Kirjaudu sisään tunnuksellasi ja anna äänesi.

Äänestä tästä!

Kirjaudu