Niko Kari kilpailee alkavalla kaudella GP3-sarjassa Arden-tallissa. Kuva: Niko Karin Tiedotus

Niko Kari kilpailee alkavalla kaudella GP3-sarjassa. Osakilpailut ajetaan pääsääntöisesti F1-kilpailujen yhteydessä. Red Bullin kuljettajaohjelmassa mukana oleva Kari, 17, ajaa Arden International –tallin kalustolla.

Kari voitti 2015 F4 NEZ -mestaruuden ja viime kaudella hän siirtyi F3 Eurosarjaan sekä ajoi myös kaksi kilpailua GP3-sarjassa.

Tänä vuonna askel on jälleen suuri, kun edessä on GP3-haaste.

– Kyllähän tämä on taas iso steppi uralla. Hypätään jälleen uuteen luokkaan ja eteenpäin. Testien perusteella voi sanoa, että tiimi on tosi hyvä. Se on selvää, että pystymme ajamaan sarjan voitosta. Tavoitteeni on lähteä ajamaan mestaruudesta, ja mielestäni siihen on potentiaalia, Niko Kari sanoo.

– Suurin ero F3-autoon tulee renkaista. Renkaiden kanssa pitää olla tosi tarkkana ja ajaa fiksusti. Autolla ei saa yhtään luistatella. Suoranopeudet ovat nyt kovemmat, mutta mutkanopeudet hieman hitaammat.

Niko Kari on päässyt testaamaan GP3-autoa viime vuoden kahden kilpailun lisäksi kauden jälkeen Abu Dhabissa sekä tänä vuonna Portugalin Estorilissa. Parhaillaan GP3-tallit testaavat Espanjan Barcelonassa. Ennen kautta ohjelmassa on vielä kaksi testipäivää Espanjan Valenciassa.

– Pitää olla valmis. Ei voi miettiä, että onko vai ei. Päivä kerrallaan mennään. Pitää tehdä hyvää tasaista tulosta. Ei tämä sen erikoisempaa ole, Kari puntaroi.

Niko Karin uudessa autossa suoranopeudet ovat nyt kovemmat, mutta mutkanopeudet hieman hitaammat verrattuna F3-autoon. Kuva: Niko Karin Tiedotus

Kari valittiin F4-mestaruutensa jälkeen Red Bullin kuljettajaohjelmaan. Sen kasvatteja ovat monet lajin supertähdet, kuten Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo ja Max Verstappen. Yhteistyö alkoi, kun Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko täysin yllättäen soitti ja kysyi Karilta pääsikö hän käymään ja juttelemaan.

Nyt panokset jälleen kovenevat, kun Niko Kari ajaa samoilla radoilla F1-sarjan kanssa.

– Onhan siellä enemmän ihmisiä seuraamassa. Isompi maailma on ympärillä, mutta pitää vaan keskittyä omaan tekemiseen. Varmasti tulee tänä vuonna enemmän ohjeita, kun hän (Helmut Marko) on samalla varikolla. Pitää ottaa totta kai ohjeet ja neuvot vastaan, Kari miettii.

17-vuotiaan formulalupauksen elämässä on tapahtunut muitakin suuria muutoksia. Hän on lentänyt pois kotoa isoon maailmaan. Nykyinen osoite on Englannin Milton Keynesissä, joka on monen F1-tallin kotipaikka.

– En ole Suomessa oikeastaan enää ollenkaan. Vähän on tietysti yksinäistä, mutta se on lajin perusta. Pitää oppia tekemään asioita myös yksin. Minun mielestäni tämä on hyvä asia. Oppii asumaan ulkomailla ja yksin ja oppii samalla tekemään ihan elämän perusasioita. Kotoa Red Bullin tehtaalle kuljen polkupyörällä, ja matkaan menee noin 20 minuuttia. Siellä käyn treemassa ja ajamassa simulaattorilla.

– Verstappenin kanssa on tullut muutaman kerran puhuttua ja seurannut hänen simulaattoriajoja ja sellaista, Kari sanoo.

GP3-auto on raju kilpa-auto. Sen moottori on 6-sylinterinen ja 3,4-litrainen ja se tuottaa vapaasti hengittävänä noin 400 hevosvoimaa. Autojen laskennallinen huippunopeus 301 km/h ja kiihtyvyys 0-200 km/h vain 7,7 sekuntia. Kaikki GP3-autot ovat koriltaan samanlaisia ja ne on valmistanut Dallara. Tällä kaudella autoissa käytetään avautuvaa takasiipeä (DRS) F1-autojen tapaan.

GP3 kilpailukalenteri

12.-14.5. Espanja Barcelona
7.-9.7. Itävalta, Red Bull Ring
14.-16.7. Iso-Britannia, Silverstone
28.-30.7. Unkari, Hungaroring
25.-27.8. Belgia, Spa
1.-3.9. Italia, Monza
6.-8.10. Espanja. Jerez (ei F1)
24.-26.11. Arabiemiraatit, Abu Dhabi

Niko Kari

s.6.6.10.1999
pituus: 178 cm
paino: 67 kg
Kotipaikka: Tuusula
Asuu: Milton Keynes, Englanti
2009-2014: Karting
2011: Heikki Kovalaisen ”Vuoden Tulokas” –palkinto, Kimi Räikkösen kiertopalkinto.
2013: Vuoden karting-kuljettaja Suomessa
2014: Vuoden karting-kuljettaja Suomessa
2015: SMP F4 NEZ, 1.
2016: F3 Eurosarja, 10., Masters of F3, 2., kaksi kilpailua GP3-sarjassa.

GP3-mestarit

2010 Esteban Gutierrez
2011 Valtteri Bottas
2012 Mitch Evans
2013 Daniil Kvjat
2014 Alex Lynn
2015 Esteban Ocon
2016 Charles Leclerc

Teksti: Miiro Koivula / Niko Karin Tiedotus

Suosittelemme markkinoilla

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestys päättynyt

Kirjaudu