FTCC-sarjassa kilpailevat GT3 Cup Challenge, V8 Thundercars, BMW Xtreme sekä V1600. Kuva: Pertti Kangasniemi

FTCC eli Finnish Touring Cars Championship on kaudella 2017 starttaava uusi rata-autoilun sarja, joka on syntynyt halusta tuoda kansainvälistä maustetta suomalaiseen rata-autoiluun. Sarja on kehitetty ponnahduslaudaksi suomalaisille kilpa-ajajille kohti ulkomaan markkinoita.

Lisäksi sarja tarjoaa yleisölle tiiviin kilpailupaketin ja näyttäviä autoja radan täydeltä.

FTCC-sarjasta pyritään kehittämään laadukas ja jatkuva kilpailusarja, joka muodostaa sillan kansainvälisiin kilpailuihin, sarjoihin ja tiimeihin. Sarja koostuu seuraavista luokista: Porsche GT3 Cup Challenge, V8 Thundercars, BMW Xtreme sekä V1600. 

FTCC-osakilpailuissa ajetaan FTCC-mestaruudesta, mutta jaossa on myös kansainvälisempiä titteleitä. Kaikki FTCC-luokat kisaavat myös FIA:n North European Zone eli NEZ -mestaruudesta, jonka piiriin sisältyvät Valko-Venäjä, Tanska, Viro, Suomi, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Venäjä ja Ruotsi.

Ensimmäistä kertaa historiassa Suomen Xtreme Race -bemariluokka sekä Viron BMW 325 Cup ovat sulautuneet samaan luokkaan nimeltä BMW Xtreme Cup. V1600-luokka ajaa SM-tittelistä sekä FTCC-sarjassa että Rata-SM -sarjassa.

Kansainvälistä kilpailua

FTCC-kausi polkaistaan käyntiin Latvian Riikasta, jossa ajetaan heti alkuun Pohjois-Euroopan mestaruudesta Bikerniekin nopealla radalla. Toinen osakilpailu laskeutuu Hämeenlinnaan, jossa juhlitaan näyttävin menoin radan 50-vuotista taipaletta. Ahveniston osakilpailussa nähdään FTCC-luokkien lisäksi mm. Formula 4, Ruotsin V8-luokka sekä Legends, joten katsojia hemmotellaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna runsaalla valikoimalla rata-autoiluluokkia.

Kesän kolmas FTCC-viikonloppu vietetään Virossa Pärnun Auto24ring-radalla Suur Võidusõit -ratatapahtuman yhteydessä. Myös Pärnussa nähdään useita eri luokkia radalla kamppailemassa NEZ-mestaruudesta. FTCC-kausi huipentuu syyskuun loppupuolella Alastaron maisemiin. Kaikki kauden FTCC-osakilpailut taltioidaan ja ainakin osa televisioidaan.

Luokat innolla mukana uudessa sarjassa

AKK:n lajipäällikkö Pekka Säynevirta iloitsee osaltaan uuden sarjan syntyä.

– Onhan se hienoa, että suomalaisessa rata-autoilussa on sarjamuotoista yhteistyötä yli valtion rajojen. Säännöt yhtenäistyvät ja eri maat neuvottelevat yhteiset pelisäännöt. Tämä on erittäin kustannustehokas tapa lähteä ajamaan ulkomaille ja saada uusia mahdollisuuksia, Säynevirta toteaa.

Porsche GT3 Cup Challenge -luokka on kasvattanut viime vuodesta osallistujamääriään ja näkymät alkavalle FTCC-kaudelle ovat positiiviset.

– Näyttää siltä, että saamme tänä vuonna ulkomailtakin kilpailijoita mukaan ja sitä myöten kansainvälistä kosketusta. Autoja tulee olemaan hyvä määrä täyttämään lähtöruudukot ja sitä myöten radalle saadaan entistä enemmän tapahtumaa. Myös muut luokat tuovat tietysti paljon nähtävää katsojille, maalailee Porsche GT3 Cupin edustaja Tapio Rytilä.

Hallitseva V8 Thunder -luokan mestari Jari Nurminen uskoo uuden sarjan olevan ainoa oikea tapa kehittää rata-autoilua Suomessa.

– Tarvitaan dynaaminen, muutaman paljon kilpailijoita sisältävän luokan nopeatempoinen kilpailupäivä, missä aikataulut ja kilpailujen taso voidaan säilyttää läpi kauden, kilpailut ovat tasokkaita, päivä on tasapainoinen, muutaman tunnin mittainen useita kovia, tasaväkisiä lähtöjä sisältävä tapahtuma, Nurminen kuvailee.

BMW Xtreme -luokan mukaantulo uuteen sarjaan ei luokan edustajan Kari Grönthalin mukaan ollut vaikea päätös. 

– Xtreme on ollut mukana kotimaisen rata-autoilun huippusarjoissa jo vuodesta 2007, joten on mielestäni luonnollista, että jatkamme samoilla linjoilla tulevaisuudessakin. FTCC-sarja tuo kansainvälisyyttä rata-autoiluun, kun BMW Xtreme Cup ja muutkin luokat tekevät yhteistyötä naapurivaltioiden kanssa, Grönthal tuumaa.

Grönthalin mielestä FTCC-kilpailut ovat ehdottomasti parasta paikan päällä seurattuna. 

– Avoimet varikot antavat yleisölle mahdollisuuden seurata tiimien työskentelyä lähietäisyydeltä ja tavata kuskeja livenä.

Osakilpailut Finnish Touring Cars Championship – FTCC

 • 28.-30.4. Riika Riika, Latvia
 • 3.-4.6. Ahvenisto Hämeenlinna (50-vuotisjuhlakilpailu)
 • 30.6.-1.7. Pärnu Viro, Pärnu
 • 23.9. Alastaro Virttaa

V1600 ja BMW Xtreme NEZ Championship

 • 29.-30.4. Latvia, Riga
 • 30.6.-1.7. Viro, Pärnu
 • 22.-24.9. Finland, Alastaro

V8Thunder NEZ Championship

 • 29.-30.4. Latvia, Riga
 • 3.-4.6. Finland, Ahvenisto
 • 30.6.-1.7. Viro, Pärnu
 • 25.-26.8. Sweden, Mantorp

Porsche GT3 NEZ Championship

 • 29.-30.4. Latvia, Riga
 • 30.6-1.7. Viro, Pärnu
 • 25.-26.8. Finland, Alastaro

Teksti: Kristiina Vaalasmaa 

Suosittelemme markkinoilla

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestä tästä!

Kirjaudu