Mika Ala-Villilä (vas.) rakentaa uutta Suzukia, jota projektia tukee Hydroliftin Ari Sillanpää. Kuva: Jarno Saari

Lauantaina Hanaa Expo -messuilla esillä on näyttävästi myös uusi Total Tarmac -asfalttimestaruussarja, jonka ajatuksena on tehdä kilpailullisesti laadukkaita rallisprint-tapahtumia kylien ja kaupunkien keskustaan.

Tarkoituksena on ottaa kilpailijoiden toiveet huomioon ja antaa mahdollisuus myös uusille kilpa-autotyypeille.

Eräs mielenkiintoinen uutuus on sääntöjen sallima mahdollisuus, jossa moottoripyörän moottoria voidaan käyttää alle 1400-kuutioisten luokan sprinttiautoissa.

Yksi tällainen projekti on rakenteilla Nokialla. Pitkään vauhtilajien ja autojen parissa touhunnut Mika Ala-Villilä on hankkinut pikkuisen Suzuki Alton, johon on istutettu Hayabusa Gen2 -mallin voimanpesä.

– Innostuin heti tästä aiheesta, kun pääsee itse rakentamaan jotain erikoista. Harrastajan näkökulmasta on hienoa, että pääsee tekemään uutta. Eihän kaikkien tarvitse ostaa valmista ja monessa tapauksessa kallista konstruktiota, Ala-Villilä toteaa.

– Tilasin juuri Saksasta vetoakselit hintaan 37 euroa kappale. Toinen mainitsemisen arvoinen oli pyörän laakerin hinta: 8,5 euroa. Projektin pohjana oleva auto maksoi 700 euroa, jolla hinnalla sain itse asiassa kaksi Suzuki Altoa. Toinen on ihan kilvissä ja ajokunnossa.

Projektin hintavin osuus oli luonnollisesti moottori, mutta moni muu tekniikka on siis varsin edullista.

– Rakentaminen on saatu nyt vauhtiin, mutta onhan tässä vielä sovittamista. Päädyin tekemään pelistä takamoottorisen, vaikka oikeastaan mottihan on auton keskellä. Alton korin leveys on vain 1400 milliä, jota on tarkoitus levittää pyörien kohdalta crosskartin leveyteen eli 1600 milliin.

Mika Ala-Villilä ajoi nuorena miehenä viisi vuotta Jokkista. Sen jälkeen kuvioihin tuli perhe ja lapset, joten oma kilpaura jäi pitkälle tauolle.

– Seurasin toki eri lajeja ja kävin kisoissa, kipinä ei sammunut. Sitten vuonna 2015 hankin crosskartin, jolla on siitä lähtien kilpailtu. Sillä jatketaan edelleen, mutta nyt rinnalle on tulossa tämä Suzuki-projekti. Kahdella eri kilpurilla on tarkoitus kiertää Total Tarmac-sarjaa, Ala-Villilä päättää.

Kesäkaudella 2019 debyytin Suomen autourheilupiireihin tekevässä, Harrastemoottoriurheilu ry:n alaisuudessa toimivassa kilpasarjassa ajetaan kuudella eri paikkakunnalla, ja kaikissa osakilpailussa ajetaan kaksi kilpalähtöä.

Ilmoittautuminen uuteen kilpasarjaan alkoi lokakuun alussa ja erinomaisen vastaanoton myötä kilpailijat ovat täyttäneet jo kolmasosan vapaana olevista 120 sarjapaikasta.

Teksti: Jarno Saari

Suosittelemme markkinoilla

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Tulokset lähimmäksi arvanneelle jälleen luvassa mainetta ja kunniaa!

Kirjaudu sisään tunnuksellasi ja anna äänesi.

Äänestä tästä!

Kirjaudu