Jarmo Autio oli kummankinosakilpailun nopein kuljettaja. Kuva: Future Cup Tiedotus

Raaseporin Horsbäckin teollisuusalueella, Ekenäs-Tammisaaren Moottorikerhon ja Urheiluautoilijoiden isännöimässä Future Cup asfalttisprintsarjan avausviikonlopussa niin itse kilpailijat tiimeineen kuin katsojat sekä toimitsijat elivät, ehkäpä olosuhteiltaan koko Suomen autourheiluhistorian erikoisimman asfalttisprintviikonlopun, kun ilmojen herra varasti shown ja tarjosi taivaalta kesään kuuluvien auringonsäteiden lisäksi runsaasti täysin päinvastaista tavaraa; Takatalvinen matalapaine pyyhkäisi niin Raaseporin kuin koko Etelä-Suomen ylitse juuri täydellisesti AutoCenter Rallisprintin ensimmäisen kilpailun ajankohtana.

Hyytävässä kahden lämpöasteen sadesäässä aloitettu lauantainen kilpailu huipentui yleisen luokan aikana räntäsateeseen, joka toisen kierroksen alussa muuttui lumeksi ja jääksi. Sen seurauksena kilpailun tuomaristo teki täysin oikean päätöksen ja keskeytti kilpailun. Lopulta toinen kierros mitätöitiin sen ajaneiden kuljettajien osalta ja tulokset julkaistiin ensimmäisen kierroksen perusteella.

Kun myrskyisän yötauon jälkeen toinen osakilpailu pyörähti käyntiin, pääsi osa kilpailijoista ensimmäisen kierroksen ajamaan kuivalla kelillä, kun toisilla suoritus oli tehtävä raekuurojen säestämänä. Kuitenkin toinen kierros oli olosuhteiltaan kaikille sama, eli vasta silloin kuljettajat pääsivät mittaamaan paremmuuttaan kuivalla pikipinnalla.

Vaativat olosuhteet parhaiten hallitsi Kokkolan Urheiluautoilijoiden junioriluokan kuljettaja Jarmo Autio, joka Skoda Octavia WRC -autollaan oli suvereenisesti kummankin kilpailupäivän nopein ja on siten täysin ansaitusti kahden osakilpailun jälkeen neljällä pisteellä kiinni Salvoksen laadukkaasta saunapalkinnosta. Aution turvallista 4-veto Cupin johtoasemaa turvasi ensimmäisen osakilpailun yleisen luokan voittaja Mika Myllylän epäonnistuminen toisena kilpailupäivänä ja vastaavasti toisen osakilpailun yleisen luokan voittaja Jukka Tenhon epäonnistuminen ensimmäisenä päivänä.

Kaksivetoisissa Future Cup asfalttisprintsarjan historian ensimmäinen sarjamestari ja nyt BMW 316 Compact -autolla ajava Jarmo Suokko teki näyttävän paluun huipulle ja on kahdella pisteellä kiinni Salvoksen toisesta saunapalkinnosta ennen Aki Mansikkamäkeä ja vuonna 2016 Salvoksen saunan voittanutta Harri Hietalaa. Nuorissa Oskari Heikkinen on karkaamassa kanssakilpailijoilta maisemaan, kun hän kahden kilpailun jälkeen johtaa luokkaa kahdeksan pisteen marginaalilla.

– Miesmuistiin ei asfalttisprintissä ole talvimyrskyssä kilpailtu. Rankkoja ukkoskuuroja ja lievää räntäsadetta on kyllä nähty, mutta lunta ja jäätä pikipinnalla on minunkin lähes 40-vuotisen autourheiluhistoriani yksi erikoisimmista tapahtumista. Siitäkin huolimatta paremmuusjärjestykset saatiin molemmissa kilpailuissa selville ja tuloksia kun katsoo, niin on hienoa nähdä miten sarjamme uudet kuljettajat ovat mukavasti haastaneet konkarikuljettajat; Erityisesti Jarmo Autio vakuuttavat kummankin kilpailun nopeimmat erikoiskoeajat WRC-autollaan sekä ennen kaikkea Jasu Saarisen ralliautolla suorittama toisen kilpailun kaksivetoisten nopein sekä yleiskilpailun viidenneksi kiireisin suoritus nousivat kohokohdiksi, promoottori Kari Tasanko kertoo.

– Unohtaa ei toki saa Jarmo Suokkoa, joka vuonna 2003, kun sarja käynnistettiin Puustellisprinttinä, oli se kuuluisa ensimmäinen mestari. Hienoa nähdä, että “Champ is Bäk” 2-veto Cupin kärkimiehenä, sarjan pääyhteistyökumppani Salvoksen edustaja ja koko asfalttisarjan luoja Erkki Koskelo kertoo ja jatkaa: – Koska ensimmäisen osakilpailun olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin kesäiset ja siten tulokset menivät pitkälti ristiin, niin se takaa sen, että tylsää seurattavaa ei kilvanajo tänäkään vuonna asfalttisprintsarjan mestaruudesta tule olemaan. Epäonnistuneilla Mika Myllylällä ja Jukka Tenholla ei enää virheisiin ole varaa ja nyt sarjajohdossa olevat saavat myös seuraavissa kilpailuissa pitää kaasujalan asennon suorassa. Vaativista olosuhteista huolimatta 15-vuoden ikään ehtinyt kilpasarja sai mitä mielenkiintoisimman startin.

Liikkuvan kuvan julkaisuoikeudet Future Cup asfalttisprintsarjan osakilpailuissa

Kuluvalla kilpailukaudella Autourheilun kansallisen keskusliiton omistama AKK Sports Oy on luovuttanut Future-Cupin liikkuvan kuvan kuvausoikeudet sarjajärjestäjälle, joka on vastaavasti luovuttanut ne edelleen televisiolähetysten tuottaja SPL-Motor Oy / Videoracingille. Lisäksi mainostelevision ja Future Cupin sopimus määrittelee liikkuvan omat rajoitteet liikkuvan kuvan julkaisemiseen, joka kaupallisessa tarkoituksessa on ehdottomasti kielletty ilman sopimusta sarjajärjestäjän kanssa.

Tämä koskee myös ns. kisakoosteiden julkaisemista sosiaalisessa mediassa, Youtubessa tai muissa videonjakopalveluissa. Yksityiseen kotikäyttöön kuvaaminen on luonnollisesti sallittu.

Niin sanottujen ”tilanteiden” eli esim. ulosajojen ja likitilanteiden julkaisu on edelleen sallittua muussa kuin kaupallisessa tarkoituksessa. Kuvaaja on velvollinen pyydettäessä luovuttamaan kuvaamansa materiaalin käytettäväksi osakilpailun ja kausikoosteen tv-lähetyksissä.

– Kyseessä on puhtaasti liikkuvan kuvan oikeuksien hallinnointiin liittyvä asia, jonka rajat määrittelee MTV3 ja sarjajärjestäjän välinen sopimus. Samalla haluamme hillitä kilpailuissa pyörivää ns. harmaata taloutta. Kysymyksessä on tapahtuma, johon myydään pääsylippuja, jolloin kaikki liikkuvan kuvan tekijänoikeudet ja luvat ovat järjestäjän hallussa. Tällä toiminnalla ensiksi noudatamme sopimusta MTV3 kanavan kanssa.

FUTURE-CUP 2017 sarjatilanteet 2/10 osakilpailun jälkeen

4-veto Cup, Top-5:
1. Jarmo Autio, KokUA, Skoda Octavia WRC, 29 pistettä
2. Toni Kuortti, Ika-UA, Mitsubishi Lancer Evolution VII, 25 pistettä
3. Juho Mäki-Tammela, LakUA, Mitsubishi Lancer E4, 23 pistettä
3. Lasse Hiihtola, SaloUA, Mitsubishi Lancer Evolution VI, 23 pistettä
5. Toni Ahola, KokUA, Mitsubishi Lancer Evolution VII, 22 pistettä
5. Jukka Tenho, AnkUA, Mitsubishi Lancer Evolution VI, 22 pistettä
5. Matti Santti, KUA, Mitsubishi Lancer Evolution VI, 22 pistettä

2-veto Cup, Top-4:
1. Jarmo Suokko, PokyUA, BMW 316 Compact, 29 pistettä
2. Aki Mansikkamäki, HämUA, Toyota Starlet, 27 pistettä
3. Harri Hietala, ESRC, BMW M3 Compact, 26 pistettä
4. Tomi Ahjoniemi, KaUA, Honda Civic VTi, 25 pistettä
4. Sami Mukkala, KokUA, Toyota Corolla GT, 25 pistettä
4. Heikki Leinonen, Kaj-UA, Honda Civic Type-R, 25 pistettä
4. Timo Rajala, JurvanUA, Honda Civic, 25 pistettä
4. Marjo-Riitta Lunden, HämUA, Toyota Starlet, 25 pistettä

Nuoret
1. Oskari Heikkinen, Kaj-UA, Ford Fiesta 1,6, 29 pistettä
2. Saku Hynynen, Team-Sonkajärvi, Citroen C2 VTS, 21 pistettä
3. Niko Ahola, KokUA, Toyota Corolla G6, 21 pistettä
4. Hermanni Ylikärppä, LakUA, Honda Civic VTEC, 19 pistettä
5. Jeremias Salomäki, PokyUA, Suzuki Swift GTI, 18 pistettä
6. Roope Suomalainen, ValUA, Suzuki Swift GTI, 18 pistettä

Teksti: Jani Kekoni / Future Cupin tiedotus

Suosittelemme markkinoilla

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestys päättynyt

Kirjaudu