SM1-luokan pistejohtaja Emil Lindholm ja Mikael Korhonen. 
Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Tulevana viikonloppuna, 25.-26.9., käytävässä Ralli SM -sarjan viidennessä ja samalla viimeisessä osakilpailussa, SM Pohjanmaa Rallissa, selvitetään kauden 2020 parhaat kuljettajat. SM3-luokan osalta Lauri Joona sinetöi suomenmestaruutensa jo Kouvolassa. Pohjanmaan lakeuksilla ratkotaan mestaruudet Ralli SM -sarjan lisäksi myös Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan osalta.

Vaikka maaliskuussa alkaneet poikkeusolot ovat ravistaneet rallimaailmaa koko kesän, kauteen on saatu mahtumaan viisi osakilpailua, vain yhden osakilpailun lopulta peruunnuttua. Syyskuussa vihdoin jatkunut Ralli SM -kausi on tulevana viikonloppuna saamassa arvoisensa päätöksen, sillä lauantain rallipäivän lopuksi myös viralliset SM-mitalit jaetaan kauden parhaiden kaulaan. 

Seinäjoen seudulla käytävän kilpailun SM-luokkiin on ilmoittautunut yhteensä 55 kuljettajaparia, kaikkiaan 143 kilpailijaparista. Päätösosakilpailusta erityisen mielenkiintoisen tekee se, että yhden osakilpailun jäätyä kaudesta pois, luvassa on 1,5-kertaiset pisteet niin kuljettajille kuin kartanlukijoillekin. Lisäksi koko kauden huonoimman osakilpailun pisteet vähennetään pois.

Kuninkuusluokan mestaruus Asunmaan ja Lindholmin kaksintaistelu

Emil Lindholm johtaa tällä hetkellä SM1-luokan pisteissä, mutta viime vuoden mestari Teemu Asunmaa tulee tiukasti kannoilla. Asunmaalla on taskussaan ennestään jo kaksi SM1-luokan kultaa.

- Käytännössä piste-eron kannalta Emilin edellä pitäisi olla ja sillä se voitto ratkaistaan. Ei tule olemaan helppoa, koska kaverit ajavat kovaa. Kausi on ollut tasainen, huonoin sija meillä tässä kohtaa on toinen. Emil on ollut piirun nopeampi, mutta koitetaan jos tällä kertaa me olisimmekin nopeampia. Nuotista ajetaan ja joka mutka mennään niin kovaa kuin mahdollista näissä karkeloissa, puolustava mestari pohtii.

- Tämä on niin sanottu kotikisa ja lähimmälle pätkälle on vain muutama kymmenen kilometriä, joten tuttuja löytyy varmasti reitin varrelta. Rauhassa ei siis senkään osalta sovi ajella, vaan toivotaan siitä lisäbuustia. Kolmas kulta olisi liipaisimella, mutta kaikilla mitaleilla on merkitys. Jos se tulee kovan taistelun päätteeksi, sitä aina arvostetaan, Asunmaa toteaa lopuksi.

Suomenmestaruus olisi Lindholmille uran ensimmäinen ja tietenkin ”kova juttu”.

- Meillä on useampi onnistunut SM-ralli takana ja uskon että samalla atackilla pärjätään Seinäjoellakin. Nuottitreeniä on tehty ahkerasti ja ajettu sorateitä pimeällä. Tiistaina päästiin vielä testaamaan pimeässä ja treenaamaan ajoa – hyvin ollaan siis valmistauduttu.

- Mestaruus olisi kova juttu itselleni ja yhteistyökumppaneille, ja sitä lähdemme tavoittelemaan täysillä. Pitkällä tähtäimellä haluaisin kilpailla enemmänkin ulkomailla, ja uskon että siinäkin yhteydessä meidän kotimaan mestaruutta arvostettaisiin, Lindholm kertoo kisan alla.

Kärkikaksikkoa ei pysty takaa tulevat enää uhkaamaan, mutta pronssista, jossa tällä hetkellä on kiinni Juuso Metsälä yhteispistein Mikko Heikkilän kanssa, tullaan käymään kauppaa useammankin kuljettajan kesken.

Saako Hautamäki vihdoin sen kirkkaimman – ”toivotaan, että ratkeaa omaan voittoon”

SM2-luokassa toistaiseksi isoimman pistepotin on onnistunut keräämään 20-vuotisen rallihistorian omaava Ville Hautamäki, 67 pisteellä. Pohjanmaalla vaikuttava Hautamäki on ajanut nelivetoautolla viimeiset viisi vuotta, sijoittuen joka vuosi SM-mitaleille, mutta se kirkkain vielä uupuu.

- Päivän selvää on, että tiukka ja kova kisa tulee. Tavallaan voidaan puhua kotikenttäedusta, mutta ei kuitenkaan, koska reitti on uusittu. Kilpa-auto on maanantaina saatu kuntoon. Vedettiin koko auton voimansiirto atomeiksi ja käytiin huolellisesti läpi. Onneksi, koska jos en olisi purkanut, olisi varmasti jääty matkalle. Tänään käydään testaamassa parikymmentä kilometriä pimeällä, huolellinen Hautamäki kertoo.

- Yritetään kisassa tosissaan, vaikka niin ne yrittävät muutkin. Toivotaan, että se ratkeaa omaan voittoon nimenomaan ajamalla, ilman murheita kenelläkään – se olisi mukavin yhtälö, Hautamäki toteaa hyvin ja odottavaisin mielin.

Takana vaanii Kouvolan SM-osakilpailussa voiton vienyt Jaro Kinnunen 65 pisteellä ja Jussi Lindberg 64 pisteellä. Kaukana ei ole myöskään nelossijaa pisteissä Minillään Mitsubishien takana pitävä Riku Tahko.

Lauri Joona kuitannut SM3-luokan kullan

Selvääkin selvempää on sastamalalaisen Lauri Joonan SM3-luokan suomenmestaruuden kotiuttaminen jo Kouvolassa syyskuun alussa. Hopea- ja pronssisijasta sen sijaan taistellaan tiukasti toisena tällä hetkellä pisteissä olevan Henri Hokkalan ja kolmannelta sijalta parin pisteen päästä löytyvän, viime vuoden suomenmestari Sami Pajarin kesken.

- Mestaruus meni, mutta siitä ei sen suuremmin lannistuta. Hyvä tiukka kisa on odotettavissa ja lähdetään hyvillä mielin taistelemaan. Alle ollaan käyty ajamassa Viron JWRC-osakilpailu kuun alussa ja lyhyt testi ajettiin ihan kotikulmilla viime viikonloppuna. Kisana tämä on kuitenkin hyvin erilainen kuin Viro ja mukana on vieläpä pimeällä ajoa. Kovaa saa mennä varmasti heti alusta lähtien, tällä kaudella myös rallin Junioreiden MM-sarjaa kiertävä Pajari kommentoi.

Neljättä sijaa pitänyt Aleksi Röyhkiö on tehnyt mielenkiintoisen peliliikkeen kauden loppumetreillä, sillä hänet nähdään Pohjanmaalla SM1-luokassa nelivetoisella R5-autolla.

V1600-autoissa kokenut Korvola piikkipaikalla

SM4-luokassa itseään piikkipaikalla pitää kokenut pohjanmaan oma poika Sami Korvola, 21 pisteen erolla seuraavaan. Toiselta sijalta löytyy Toni Herranen, joka kilpailee ensimmäistä kauttaan Ralli SM -sarjassa ja on näyttänyt iskukykyään nousujohteisella suorittamisella.

- Kausi on mennyt odotettua paremmin. Talvella ei vielä voinut odottaa oikein mitään, kun edessä oli uusi sarja, uudet kilpailut ja nuotista ajaminen. Kokonaisuutena kulkenut tosi hyvin. Koitetaan vielä vähän kiristää loppuun ja napataan se kirkkain Pohjanmaalta. Voitto on ainoa tavoitteena, Herranen toteaa päättäväisenä tiedotteessaan. 

Kaukana eivät ole seuraavina pisteissä tulevat nuoret, Miko Kiminki tai Jere Pensas, joista Pensaalla on sarjan pistelaskujärjestelmän puitteissa kaksikosta vahvempi asema iskeä kiinni mitalisijoihin.

Ralli SM -sarjan luokittaiset Top 3 -pisteet ennen Pohjanmaata

SM1-luokka
1. Emil Lindholm 95p
2. Teemu Asunmaa 88p
3. Mikko Heikkilä 37p

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 67p
2. Jaro Kinnunen 65p
3. Jussi Lindberg 64p

SM3-luokka
1. Lauri Joona 102p – mestaruus varmistunut
2. Henri Hokkala 59p
3. Sami Pajari 57p

SM4-luokka
1. Sami Korvola 74p
2. Toni Herranen 53p
3. Miko Kiminki 48p

Tiimit
1. TGS Skoda Team 183p
2. Porvoon Autopalvelu 149p
3. Ford Motorcraft 142p

Katso kaikki pisteet »
Lue lisää sarjan säännöistä ja lisämääräyksistä »

Ralli SM viestintä

Kirjaudu

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestys päättynyt

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.