Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Pääsiäinen, tuo kevään värikäs virstanpylväs, on rauhoittumisen aikaa suomalaisille. Arkipyhät katkaisevat aherruksen mukavasti, eikä rallikuljettajienkaan tarvitse pukea ajohaalareita ylle. Sisäpiirin toimitus kävi palmusunnuntain hengessä pimputtamassa kolmea ovikelloa ja kyselemässä, mitä ykkösrivin kuskimme touhuavat tulevana viikonloppuna.

Pitkäaikaisin rallihuippumme, jo 173 MM-osakilpailua urallaan urakoinut Jari-Matti Latvala palasi alkuviikosta Korsikan rallista, ja suuntasi suoraan kotiseudulleen Pohjanmaalle, missä pääsiäisperinne on voimakkaimmillaan.

Jari-Matin mukaan savu kertoo kotilakeuksilla parhaimmat tapahtumapaikat.

– Perinteenämme on ollut juhannuskokon polttaminen. Sitä tehdään oikeastaan vain rannikolla ja Pohjanmaalla. Tavoite on polttaa kolme erilaista kokkoa, Toyota Gazoo Racingin kiituri paljastaa.

Tuurin kylässä Latvalan perhe valmistautuu jo uuden kokon sytyttämiseen. Yhteinen, viiden päivän lepohetki tulee kiireiselle ralliammattilaiselle tarpeeseen.

– Kyläläiset tekevät niitä yhteisesti, ja monet tekevät myös kotonaan sellaisen. Juuri ne kyläyhdistysten rakentamat kokot ovat tosi isoja, ihan juhannuskokon veroisia. Pahojen henkien pois polttamisestahan touhu juontaa juurensa, mies taustoittaa.

– Usein olemme olleet myös perheen kanssa pääsiäisen Levillä, ja kerran pistimme kokon sielläkin pystyyn.

Kuulostaa kiinnostavalta. Eittämättä mieleen hiipii, että pääsiäisen komeilla liekkipatsailla olisi myös mentaalisesti valmentava merkitys – Sisäpiirin toimitusta tuleen tuijottelu ainakin kovasti kiehtoo ja rauhoittaa. Ja henkisten akkujen lataamisesta hyötyy myös Jari-Matti, jonka ratin takaiset velvollisuudet jatkuvat jo, kun osa meistä vielä sulattelee pötsissään lammaspaistia.

– Sunnuntaina sitä joutuukin sitten lähteä jo testaamaan. Pari päivää Argentiinaan valmistavaa soratestiä, ja siitä sitten Argentiinaan, MM-sarjassa toisena viilettävä mies visioi.

Huvia ja hyötyä lasketellen

Kalle Rovanperä. Kuva: Taneli Niinimäki

Jos Jari-Matilla on juhlapyhinäkin “tuli pyrstön alla”, on Kalle Rovanperä vielä hyvinkin erilaisessa tilanteessa. Rallin sinivalkoisiin superlupauksiin kuuluva 16-vuotias ei ole ennättänyt vielä omia vakiintuneita pääsiäistapojaan luoda, eikä kiirettäkään riitä aivan Latvalan malliin.

– Ei meillä ole oikein pääsiäisperinteitä ollut. Ei mitään koristeluja tai sellaista, Kalle naurahtaa Sisäpiirin sinnikkäälle tenttaajalle.

Mutta se ei toki tarkoita hauskuuden puutetta. Kahden päivän rengastesti Rovaniemellä alkuviikosta vaihtuu pääsiäisen ajaksi lomatunnelmiin pohjoisessa.

Kisakalenterin seuraavat merkinnät Rovanperä JR:lla ovat vasta alkukesästä.

– Nyt olisi luvassa Ylläksellä laskettelua, suksilla lasken. Se on vain sellaista kikkailua, mutta kyllähän siitä vähän tasapainoa ja koordinaatiota saa myös.

– Odotellaan vielä hetki seuraavaa Italian-kisaa. Vähän lomaa on nyt siis luvassa, Kalle hymyilee.

Emme malta odottaa, mitä pikku breikki saa aikaan – kenties hirmu nälän seuraavaan kisaan ja tärskäytyksen suoraan korkeimmalle podiumille?

Mutta mitä syö Suninen?

Teemu Suninen. Kuva: Teemu Suninen Racing

Korsikalta kotiutui alkuviikosta myös Teemu Suninen. Hienosti WRC2-luokan kakkoseksi ajanut kuljettajataituri pitää mielensä arkisissa asioissa, eikä tällä kertaa ajotehtäviä ole pääsiäiseksikään siunaantunut.

– Usein silloin on ollut kisa tai testi ohjelmassa. Rutiineja juhlan viettoon ei oikein ole. Eikös pääsiäisenä munkkeja syödä, Teemu kysyy pokalla, jolla vedätetään hetki myös Sisäpiirin toimittajaa.

Kilpailutauon aikana jätetään kuitenkin munkit ja munatkin rauhaan, sillä nuori mies aikoo laittaa uutta kotiaan paraatikuntoon.

– Minulla ei pääsiäinen kotona näy, mutta porukoilla voi olla jotakin. Olen juuri muuttanut omaan asuntoon, joten olen keskittynyt vain välttämättömiin hankintoihin.

– Ala-asteella oli kyllä jotain munanjemmailua, ja jostain huoneesta niitä aina löytyi, mutta siitäkin on jo yli 10 vuotta aikaa, kuljettajalahjakkuus muistelee.

Tyystin ilman pääsiäisperinteitä ei 23-vuotias ralliammattilainen silti tänäkään vuonna jää, sillä porukat Jokelassa ovat laittaneet tarjottavaa pöytään.

– Vanhemmat jo tuossa soittelivatkin ja pyysivät vierailulle, jos aikatauluni vain sallivat. Tarkempia suunnitelmia ei silti ole. Kotona sitä varmasti tulee vain rauhassa oltua. Näillä näkymin ei ennen Portugalia ole kisoja, mutta koetetaan kehitellä ajohommia, virnistää Suninen.

Teksti: Miika Wuorela ja Rita Pasanen

Suosittelemme markkinoilla

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestys päättynyt

Kirjaudu