Autourheilupiireissä on paljon keskusteltu Harrastemoottoriurheilun vapaammista kuljettajien varustesäännöistä. Varusteiksi on hyväksytty niinsanottuja leimavanhoja varusteita, sekä myös (Hans) -niskatuen käyttö on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Kuljettajat tietävät riskitason autourheilussa, ja varustautuvat tällöin parhaaksi katsomallaan tavalla kilpailuun. Tosin kaikki eivät aja kilpailumielessä, vaan osallistuvat harrastusmielellä tapahtumaan.

Vuonna 2019 keskusjärjestö ja R-Rallicup tekevät seurantaa turvavarusteiden käytöstä. Koko toiminnan ajan on tekniikka- ja turvallisuuslomakkeessa ollut kohdat, missä kuljettajat ilmoittavat varustetason mitä käyttävät, mutta nyt tietoja kerätään yhteen.

Tulevalle kaudelle lomake on uudistunut, ja sen käyttöä on helpotettu myös sähköisesti käytettäväksi. Sen voi lähettää sarjajärjestäjälle sähköpostilla, mutta se tulee täyttää jokaiseen kilpailuun myös erikseen.

Piippola-rallissa kilpa-auton tarkastuksessa tehtiin kysely kaikilta kuljettajapareilta Hans-niskatuen käytöstä. Kilpailuun osallistui 244 autokuntaa joista 34 parilta puuttui kyseinen varuste. Lisäksi 19 kartanlukijalla sitä ei ollut käytössä. Tämä tieto oli varsin samansuuntainen mitä silmämääräisesenä tarkasteluna on aikaisemmin arvioitu.

Lähtökohtaisesti voimme olettaa, että tämäkin kilpailumuoto on Suomen autourheilussa varsin turvallista sen tiedettäviin riskeihin nähden.

Teksti: Marko Riihimäki

Suosittelemme markkinoilla

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestys päättynyt

Kirjaudu